Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Тристранният съвет обсъди проектозакона за хората с увреждания

Тристранният съвет обсъди проектозакона за хората с увреждания

Тристранният съвет обсъди проектозакона за хората с увреждания - изображение

На заседание днес Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди проектозакона за хората с увреждания. Утре текстът ще влезе в Министерския съвет, а веднага след това и в Народното събрание.

Социалният министър за пореден път изрази надеждата си, че проектът ще бъде одобрен и приет до края на тази година, особено в контекста на множеството перипетии, през които мина екипа на ведомството при изготвянето на текстовете му.

По време на брифинг участниците в съвета представиха своите позиции, които определено не се различават от всичко, изречено от тях до момента. На първо място мнозина подчертаха, че проектозаконът е създаден под безпрецедентен натиск. Вицепремиерът Валери Симеонов обясни, че в него има сериозни пропуски, но той е направен под натиск, а екипът на социалното ведомство е работил под постоянно напрежение.

Зад проекта застават от КНСБ. Асия Гонева беше категорична, че каквато и шумотевица да се вдига в момента, най-рано след две години може да стане ясно дали този закон е работещ. Тя определи като особено важно, че най-накрая е станало ясно, че проблемите на хората с увреждания не са ангажимент единствено на социалното министерство, а и на всички останали, както и на местната изпълнителна власт.

„Не споделяме оценката, че няма нищо ново в закона, както и не приемаме за вярно, че България не е направила нищо по отношение на ратифицираната преди шест години Конвенция за защита правата на хората с увреждания“, заяви Асия Гонева и допълни, че най-големият проблем на хората с увреждания е липсата на достъпна среда. Представителят на КНСБ каза още, че организацията няма да подкрепи приемането на Закона за личната помощ.

Ваня Григорова от КТ Подкрепа обясни, че по време на срещите по-скоро са правили опити да минимизират потенциалните вреди и припомни, че благодарение на настояването на синдиката не е отменена защитата на хората с увреждания от уволнение.

Бизнесът и работодателските организации не подкрепят проектозакона. Според Димитър Бранков от стопанската камара основните им аргументи са свързани с отказа да има радикална реформа в областта на медицинската експертиза на работоспособността, но и заради прословутите квоти. „Тежестта ще падне върху малките предприятия“, каза г-н Бранков и допълни, че глобите при неизпълнението им са изключително високи.

И представителите на Асоциацията на индустриалния капитал не одобряват текста. Както подчерта на брифинга Васил Велев тяхното становище е добре известно и в него са представени девет причини, поради които становището им е отрицателно.

В резултат на натиска на преден план излиза популизмът, а не експертизата, заяви г-н Велев и отново припомни, че в основата на несъгласието им е изискването за квоти и нежеланието ТЕЛК да бъде премахнат. „Хората с увреждания нямат нужда от привилегии, а от подкрепа и насърчаване“, категоричен беше още Васил Велев.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: kanal3.bg
Снимка: bnt.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниСпортЛайфстайлЛюбопитноСнимкиАнкетиАлт. медицинаНормативни актовеИстория