Начало Социални грижи Добрите практики Актуално С кредити ще подкрепят социални предприятия и предприемчиви българи

С кредити ще подкрепят социални предприятия и предприемчиви българи

С кредити ще подкрепят социални предприятия и предприемчиви българи - изображение

Следващият месец започва втората по ред процедура, чиято задача е да избере финансовите посредници, които ще предоставят микрокредити на предприемачи и социални предприятия с пари от ОП „Развитие на човешките ресурси“. Това ще стане и чрез Фонд мениджър на финансовите инструменти в България.

Общо 26 400 000 лв. са предвидени затова. Между 5000 л. и 50 000 лв. ще е размерът на кредитите. Всички ще бъдат за срок от 10 години.

Това стана ясно по време на информационен ден по темата, в който се включиха представители на социалното ведомство, на различни институции и изпълнителният директор на Фонда Светослава Георгиева.

Целта на кредитирането е предприемчивите да бъдат подкрепени. Заместник социалният министър Зорница Русинова поясни, че приоритет ще бъдат безработните, хората с увреждания и младежите до 29 години. Според нея този механизъм е изключително подходящ за населени места, където безработицата е висока, защото така хората ще получат стимул не само да останат в родното си място, но и да създадат предприятие, което да развият.

Оперативната програма осигурява 90% от кредитите, а останалите 10% ще дойдат от финансовите посредници. От социалното ведомство очакват парите да бъдат отпускани с нисък лихвен процент – между 2,8% и 3%.

От своя страна оглавяващата Фонда Светослава Георгиева е на мнение, че средствата ще са достатъчни за да бъдат подкрепени над 340 предприятия. Тя сподели, че са направили възможното, за да може при кандидатстване административната тежест да бъди колкото може по-малко.

„Микрокредитирането със споделен риск по ОПРЧР“ се реализира за първи път миналата година. Тогава бяха избрани две финансиращи институции - „СИС кредит“ АД и „Микрофонд“, които са сключили общо 44 договора за 700 000 лв.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиНовиниСоциални грижи