Начало Социални грижи Социална защита Здравни осигуровки Сънародниците ни без работа през 2018 г. дължат вноски за здраве в размер на 20,40 лв.

Сънародниците ни без работа през 2018 г. дължат вноски за здраве в размер на 20,40 лв.

Сънародниците ни без работа през 2018 г. дължат вноски за здраве в размер на 20,40 лв.  - изображение

От началото на 2018 г. сънародниците ни, внасящи сами вноските си за здраве (сред тях например са трайно безработните, невземащи компенсация за безработица, както и тези, които не са осигурявани от държавата) и нямат регистрация като самоосигуряващи се съгласно Кодекса за социално осигуряване, трябва да плащат месечно по 20,40 лв.

Освен това, както вече знаем, според Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване от началото на 2018 г. е в сила новият размер на българския минимален осигурителен доход - 510 лв. В съгласие със Закона за здравното осигуряване, неосигурените по друго основание следва да се осигуряват върху доходи, не по-ниски от една втора от минималния размер на осигурителния доход за месец за самоосигуряващите се българи. В цифри, това ще рече, че за тези хора здравноосигурителните вноски се сумират в рамките на 8% върху 255 лв.

Експерти на приходната агенция напомнят на заинтересованите лица, че срокът да се изпълни задачата, а вноските да се направят, е до 25-то число на месеца, следващ този, за който се отнасят. Вноската за здраве в първия месец на 2018 г., трябва да бъде направено до 26 февруари 2018 г., тъй като на 25 февруари НАП не работи (неделя е почивен ден).

Служители на НАП припомнят също и, че заинтересованите лица, които трябва сами да внасят вноските си за здраве, следва да подадат документи до агенцията. В случая – декларация Образец 7. Тя се подава в офиса на агенцията в рамките на 25-то число на месеца, следващ този, за който възниква задължението за внасяне на парите за здраве. На практика, ако след 01.01.2018 г. трябва сами да внасяме здравноосигурителните си вноски, то следва да подадем декларация Образец 7 до 26 февруари. Добре е да се има предвид, че при неподаване на документа, провинилите се подлежат на санкция в рамките на 500 до 1000 лева.

Освен това, здравноосигурителните права на самоосигуряващите се, следва да бъдат прекъснати, ако вноски не са постъпвали за повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Този период се брои до началото на месеца, предхождащ този, в който българският гражданин е потърсил медицинска грижа, поета от Националната здравноосигурителна каса.

Лицата биха могли да си направят справка относно своя здравноосигурителен статус, както и да проверят периода, през който им липсват здравноосигурителни вноски, на сайта на НАП. Гореспомената справка може да се направи от клиентите на администрацията и на телефон - 0700 18 700. Услугата изисква въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. Освен това системата предоставя данни и за всички месеци и години, през които задължителните здравноосигурителни вноски не са правени.

По статията работи: Виктория Милова
Източник: nap.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСоциални грижиАнкетиСтатистически проучванияОрганизацииЛюбопитно