Начало Социални грижи Социални услуги и потребители Хора с увреждания Създават нови социални услуги за хора с увреждания и възрастни

Създават нови социални услуги за хора с увреждания и възрастни

Създават нови социални услуги за хора с увреждания и възрастни - изображение

Създават нови социални услуги за възрастни и хора с увреждания. Финансирането е от ОП „Региони в растеж“ и „Развитие на човешките ресурси“, а утвърждаването на документите е началото на осъществяването на плана, чрез който се изпълнява Националната стратегия за дългосрочна грижа в периода 2018 -2021 г.

Два са документите, които бяха утвърдени от специално създадената работна група, която се ръководи от министъра на труда и социалната политика, а в състава й влизат още представители на няколко министерства и други институции.

Първият документ е свързан с услугите за подкрепа и предвижда създаването на 32 нови социални услуги за най-малко 1120 души от 22 общини. Предвижда се разкриването на дневни центрове – 6 за хора с деменция, 16 за такива с увреждания и множествена склероза и 10 за рехабилитация и интеграция на хора с психични разстройства и умствена изостаналост.

Вторият документ е посветен на резидентните услуги. Става дума за 68 социални услуги, които ще бъдат от полза за 1020 души в 27 общини. От тях ще се възползват отново хора с психични разстройства, за които ще бъдат изградени 30 центъра, 22 ще са за хора с умствена изостаналост, 7 – за страдащи от деменция и 9 – за онези възрастни мъже и жени, които не са в състояние да се грижат сами за себе си и имат нужда от подкрепа.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСпортСоциални грижиЛайфстайлИсторияЛюбопитноОрганизацииЛеченияАнкетиАлт. медицинаКлинични пътекиЗдравни съветиОбразованиеНормативни актовеСнимкиБотаника