Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Съветът по заетост и социална политика на ЕС заседава във Виена

Съветът по заетост и социална политика на ЕС заседава във Виена

Съветът по заетост и социална политика на ЕС заседава във Виена - изображение

Министрите на труда и социалната политика от евросъюза се събраха на неформална среща във Виена.

Основният акцент на събитието са новите форми на заетост. Тема на коментари и обсъждания бяха онлайн платформите за работа, влиянието на дигиталната трансформация на заетостта, въздействието на роботизацията върху качеството на труда и ролята на Европейския социален фонд.

Бисер Петков определи цифровата трансформация и дигитализацията като ключови елементи за бъдещето на труда и изрази задоволството си, че австрийското председателство продължава работа по един от българските приоритети и задълбочава и развива въпросите за роботизацията и новите форми на заетост.

В изказването си пред форума българският социален министър подчерта, че онлайн платформите осигуряват много предимства, но и поставят въпроси за защита на социалните права на работещите. Бисер Петков говори още за новите професии, за възможностите да се съчетава по много по-добър начин професионалния и семейния живот както и да се насърчава по-скорошното завърщане на работа на жените, след като родят.

Министър Петков насочи вниманието и към факта, че България е на първо място сред страните от ЕС по дял на жени в сектора за информационни технологии. Става дума за 27,7%. Той допълни още, че е нужно прецизно наблюдение върху процесите на пазара на труда, свързани с дигитализацията, за да бъдат отличени положителните явления.

Според статистически данни жените, които работят в дигиталния сектор, напускат работа по-често в сравнение с мъжете като при това го правят, когато са между 33 и 44 години, а тази възраст се определя като ключова за кариерата. Данни на еврокомисията показват, че годишната загуба за европейската икономика от по-малкия брой жени, заети в дигиталния сектор е 16 милиарда евро.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниАлт. медицинаЛайфстайлСнимкиРецептиОрганизацииПсихологияЛюбопитноНормативни актовеИсторияЛичностиЛеченияСпортАнкети