Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Схема от ОП РЧР е насочена приоритетно за безработните пред пенсия

Схема от ОП РЧР е насочена приоритетно за безработните пред пенсия

Схема от ОП РЧР е насочена приоритетно за безработните пред пенсия - изображение

Схемата „Обучения и заетост“ на европрограмата „Развие на човешките ресурси“ е насочена към интегрирането на хора от 29 до 64 години на пазара на труда, но приоритет ще има групата на онези от тях, които са над 55 години. Това обяви заместник социалният министър Зорница Русинова, която взе участие в пресконференция, на която представиха новата платформа за осигуряване на заетост на мъжете и жените в предпенсионна възраст.

Според данните, които Зорница Русинова представи, в бюрата по труда в страната най-голяма е групата на регистрираните над 55 години. Общо 72 000 са безработните над 50 години. В същото време тя подчерта, че към момента нивото на безработица у нас е рекордно ниско – малко над 4%.

Според заместник-министъра инициативата за създаването на платформата за заетост на граждани над 55 години подкрепя политиката на ведомството, насочена към по-качествена и продължителна заетост на хората от тази възрастова група.

Коментирайки новите възможности Зорница Русинова припомни и за програмата „Работа“. Тя започна през тази година, в началото се реализираше само в четиринадесет общини, а по-късно обхвана цялата страна. Бюджетът й е 80 000 000 лв., а целта е дълготрайно безработните да бъдат наети на работа в общините или частния сектор.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниЛюбопитноАнкети