Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Стъпка по стъпка: как да откажем предложение за работа

Стъпка по стъпка: как да откажем предложение за работа

Стъпка по стъпка: как да откажем предложение за работа - изображение

Струва ви се невъзможно, но понякога се случва дори и на пазара на труда у нас – отхвърлянето на работна оферта. Нещо повече, не е съвсем без значение как ще бъде осъществен въпросният отказ, защото не се знае дали след време конкретната фирма няма да обяви по-привлекателни свободни позиции, които да предизвикат отново интереса ви към фирмата.

В този ред на мисли, предлагаме на вашето внимание няколко добри препоръки, които биха могли да направят разглежданото тук предизвикателство с една идея по-лесно за всеки от вас.

Ако ще казвате "не ", направете го, когато трябва

Иначе казано, не отлагайте решението си за дни напред, особено ако компанията очаква скоро да се присъедините към екипа й. Действайте навременно и споделете плановете си. Така отсрещната страна ще е подготвена да продължи да търси най-подходящия за обявената длъжност кандидат и, макар да звучи доста грубо, няма да губи излишно време с вашата несъстояла се кандидатура ;)  

Благодарете за предоставения шанс

Независимо дали изборът от кандидати е бил голям или не, ако точно вие сте попаднали под "светлините на прожекторите", това едва ли е било случайно. Били сте проучени, оценени и в крайна сметка – одобрени. Струва си да уважите тези усилия.  

Конкретизирайте основната причина/причини за отказа си

Бъдете ясни и максимално кратки – важното е все пак да звучите убедително. Специалистите смятат за абсолютно погрешно да споделяте, че отказвате работата, защото, например, сте получили по-добро финансово предложение от друга фирма (дори и да е така). По-разумно е да кажете, че имате желание да се развивате в различна област и, че такива възможности вече не липсват.  

Оставете си отворена вратичка

Едва ли ще ви се занимава, но с любезно писмо или с обаждане (а най-добре – и с двете, в този ред), е добре да уведомите компанията, че, след обмисляне на офертата, все пак смятате, че няма да я приемате. Кажете обаче, че ще се радвате в по-късен етап отново да обсъдите с управителите на бранда конкретните нови възможности за партньорство.

Не на последно място – гледайте само напред и не съжалявайте за избора си. Ако е добре обмислен, едва ли ще е лош.

 

Снимка: Salary.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСоциални грижиЛюбопитноЗдравни съветиНовиниПсихологияСнимкиТестовеФизиологияАнкетиОрганизацииНормативни актовеАлт. медицинаИсторияЛечения