Начало Социални грижи Социална защита Социални казуси Страхувах се

Страхувах се

Страхувах се - изображение

По смисъла на ЗЗДН, домашното насилие се дефинира като: „ всеки акт на физическо, психическо или сексуално насилие, както и опитът за такова, извършено спрямо лица, които се намират или са били в семейна или родствена връзка и обитават едно жилище”.

Такова насилие с цялата си сила и жестокост е преживява и К. И. Тя се запознава с И. С., когато излязла със свои приятелки. Между тях пламва любов от пръв поглед. Две седмици по-късно мъжът заминава за Монако, където живее и работи от 10 г. Преди този момент двойката изживява най-романтичните и щастливи дни в живота си. Мъжът се държи много мило с К., подарява й цветя и подаръци, младата жена се радва на красивите жестове. И. й предлага да напусне работа, за да замине с него. К. смята, че той има сериозни намерения. Тя взема решение да тръгне за Монако. Отивайки там всичко изглежда постарому, спокойно и романтично, но месец по-късно И. започва да се държи много студено и различно спрямо К. Дразни се от всяко нейно действие, прави скандали, обвинява я за всички проблеми, които имат. Започва често да употребява алкохол. С времето системното психическо насилие започва да се превръща във физическо. По време на скандал той си позволява да й посяга. Жената не жела да тъпи повече подобна ситуация и провежда разговор с И. Съобщава му, че иска да се разделят, а тя да се върне в България. Като чува решението й той започва да се извинява, да обещава, че това повече няма да се повтори, стига тя да остане при него. К. решава да му прости и остава. След два месеца тя разбира, че е бременна. Радостна, тя споделя новината с И. Той не е очарован от случващото се. Смята че момента не е подходящ за деца, а те самите не са достатъчно финансово стабилни, за да се грижат за още един член на семейството. К. е решена да запази детето на всяка цена. Това още повече вбесява И. Той отново започва да тормози бременната си приятелка. Бъдещата майка, страхувайки се вече не само за себе си, но и за бебето отново взема решение да се прибере в България. В този критичен момент им съобщават, че бащата на И. е починал. Те заедно се завръщат в родината. Временно се установяват да живеят в дома на родителите му. По това време Кремена е вече в четвърти месец, но за съжаление бременността й е рискова, поради което се налага да лежи в болница. След излизане от отделението по патология, двойката гостува в дома на родителите на К. Там, след употребата на голямо количество алкохол И. посяга жестоко на приятелката си, без да помисли, че може да навреди на бъдещото им дете. На другата сутрин тръгват много рано, за да не види никой синините по лицето на К. Но за „зла участ” сестрата на К. вижда двойката, която разпитва за сините и подутините по лицето на сестра си. От страх К. я лъже, че е паднала и се ударила. След този „инцидент” К. провежда разговор с И. Отново заявява желанието си да се разделят. Той започва да плаче и да се извинява, казва, че много иска да имат дете, изразява готовност да направи всичко, за да останат заедно. Заминават за Монако, но въпреки обещанията психическият и физическият тормоз не престават. Когато бременността напредва двойката се връща, за да се роди детето им. Установяват се трайно в дома на родителите му.

След раждането И. коренно се променя, помага на майката и се грижи за детето си. Той заминава за чужбина за известно време, когато синът им става на 40 дни. След завръщането му става ясно, че е загубил работата си и е невъзможно да я възстанови. Озлобен от провала си отново става агресивен спрямо К. Свидетел на скандалите им става майката на И., която съжителства с тях. За съжаление тя е с увредено зрение и не може по никакъв начин да помогне на снаха си. Събирайки кураж, К. подава жалба срещу И. в полицията, но той побеснява, след като разбира за това. Заплашва жената, че ако не оттегли документите ще й отнеме детето и ще го изведе извън страната. Освен това той иска да задвижи процедура по ограничаване на родителските й права. От страх тя оттегля жалбата си. В този момент К. разбира, че е отново бременна. Казва на Иван и той, без да влага каквато и да е емоция й заявява, че веднага трябва да направи аборт. На него не му трябва друго дете. Уплашена от безизходицата, в която се намира, младата майка споделя за житейската си ситуацията на своя приятелка. Те съставят план за бягството на жената. К. и малкият й син от дома си, за да „отидат до магазина” за памперси. Бягайки, те търсят помощ в кризисен център за жени и деца, преживели насилие. Там им осигуряват подслон и професионална помощ. За случая е уведомено ОЗД. Служителите в институцията извършват проверка и установяват, че детето е в риск. Спрямо него е предприета мярка за закрила в семейна среда. Образувано е дело пред РС по ЗЗДН. Издава се заповед, според която бащата се задължава да не упражнява домашно насилие спрямо К. И. и детето. Не трябва да ги доближава на по-малко от 100м.

В настоящият момент майката и детето живеят в дома на сестра й, който се намира в друго населено място различно от това, в което живее г-н И. С.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноТестовеАнкетиСнимкиНовиниАлт. медицинаЗаведенияИсторияЛеченияПсихологияОбразованиеОрганизацииЗаболявания (МКБ)СпециалистиИнтервютаБотаникаНормативни актовеСпорт и туризъмСпортДиетиХранене при...ВидеоКлинични пътекиПатологияНаучни публикацииФизиологияИзследванияЗдравни проблемиПроизводителиРецепти