Начало Социални грижи Грижа за децата и подрастващите Стипендии за ученици по проект "Подкрепа на ромски ученици за успешно завършване на средно образование"

Стипендии за ученици по проект "Подкрепа на ромски ученици за успешно завършване на средно образование"

Стипендии за ученици по проект "Подкрепа на ромски ученици за успешно завършване на средно образование" - изображение

На 18.10.2016 година стартира проектът "Подкрепа на ромски ученици за успешно завършване на средно образование". Той е съвместен между Министерство на образованието и науката и Ромския образователен фонд, ще се координира и изпълнява от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства. Благодарение на това около 600 ромски ученици ще получат стипендии за обучението им в гимназиалния етап.

За тази и следващата учебна година, съгласно този проект се предвиждат общо 561 400 евро (от тях 60% се поемат от Ромския образователен фонд, а 40 % - от Министерството на образованието). Този проект е действащ и успешен, прилаган е вече в Македония, Словакия, Сърбия. Основната цел е ромските деца да се чувстват мотивирани да завършат средното си образование, а след това да продължат университетското си обучение.

И така, през настоящата (2016 г.) и следващата (2017) година общо 75 ментори ще оказват съдействие на децата относно личностното им развитие, кариерната ориентация и подобряването на оценките на тези 600 ученици от ромски произход. Сред основните условия учениците да получават стипендиите от 30 евро, е да са завършили осми клас с годишен успех от 3,5.

Сумите ще се разпределят както между учениците в 9, 10, 11 и 12 клас, така и за менторите - педагози, които ще подкрепят обучението на децата в извънкласно време. Очаква се през 2017 година финансовите средства да бъдат диференцирани, съгласно успеха, мотивацията и социалния статус на децата от ромския етнос.

Регионалните управления на образованието са ангажирани да предоставят информация за проекта в училищата. Трудът на менторите ще се извършва както в училищата, така и по интернет. След края на учебните срокове менторите и учениците следва да дават обратна връзка достигнатите резултати успех, освен това са задължени да оценят силните и слабите страни в съвместната си работа.

Проектът цели да подобри постигнатите образователни резултати на ромските ученици и да се намали броят на отпадащите от образователната система деца, мотивирайки ги да се обучават във висши учебни заведения.

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниАнкетиЛайфстайлИсторияПсихологияСнимкиЛюбопитноОбразованиеНормативни актове