Начало Социални грижи Грижа за децата и подрастващите Права и помощи за родителите Старт на приема на подадените от родителите документи за осигуряването на детегледачи по проект "Родители в заетост"

Старт на приема на подадените от родителите документи за осигуряването на детегледачи по проект "Родители в заетост"

Старт на приема на подадените от родителите документи за осигуряването на детегледачи по проект "Родители в заетост" - изображение

Двадесет и девети септември 2017 година е датата, на която стартира програмата, обявена от заместник-министър Зорница Русинова, която касае подаването и приема на документи за намиране на детегледачи от родителите, имащи желание да се завърнат на работа по-рано. Така те ще имат подкрепата на държавата в намирането на квалифициран човек, който да се грижи за техните малчугани.

Добре известно е, че проектът "Родители в заетост" се реализира чрез Агенцията по заетостта, а финансирането му постъпва от Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020. Този проект е отлична алтернатива и възможност за хората с деца, които имат желание възможно най-бързо да продължат трудовата си дейност, а наред с това да са напълно сигурни и спокойни за отглеждането на наследниците им.

Българските родители, имащи правото да подават заявления, трябва да имат деца на възраст от 0 до 5-годишна възраст, които не са записани в детски заведения. Хората, които към момента на кандидатстването си, не са включени в определена заетост, следва да започнат трудова дейност при работодател или да се самоосигуряват в продължение на четири месеца от получаването на услугата за отглеждане на дете. Изборният от тях детегледач може да си грижи за малчуганите до 18 месеца.

Бюрата по труда пък следва да направят щателен подбор на регистриралите се за детегледачи българи, които следва да бъдат насочени за одобрението на родителите. Те следва да подберат най-подходящия човек за своето дете и да се завърнат на работа, за да продължат кариерата си или да намерят подходяща нова работа.

Финансовата помощ по проекта е в рамките на 20 млн. лв. Срокът, в който се приемат документи е от 29.09.2017 г. до 31.10.2017 г. (или до изчерпването на финансовата сума). Очаква се, че с планираните пари да се осигури помощ за около 1500 родители за отглеждане на децата им.

Документите се приемат на хартия във всички бюра по труда в страната, в работните дни - между 8.30 и 17.00 часа.

По статията работи: Виктория Милова
Източник: esf.bg

Снимка:BabyCenter

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиОрганизацииНовиниЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлПсихологияТестовеСнимкиФизиологияАнкетиНормативни актовеАлт. медицинаИсторияЛечения