Начало Социални грижи Социална защита Социални казуси Стара Загора е градът, където майките на деца с увреждания са получили най-голяма подкрепа

Стара Загора е градът, където майките на деца с увреждания са получили най-голяма подкрепа

Стара Загора е градът, където майките на деца с увреждания са получили най-голяма подкрепа - изображение

Над 9000 са подписите, събрани до момента и броят им ще продължава да расте, защото протестът продължава. В Стара Загора инициативата започна преди месец и за този период майките усещат както силна подкрепа, така и преживяват мигове, в които ги хулят, унижават, обвиняват и обиждат. За радост те са твърде малко. „Само напред! С вас сме, защото системата убива всички. Това ни казват хората, които се спират при нас и ние наистина усещаме тяхната подкрепа“, споделя организаторката на протеста в града Анелия Димова. До нея в количката е 10-годишната й дъщеря Зара, която слънчево се усмихва.

С Анелия Димова и Марина Димитрова разговаряме за протеста и очакванията им за бъдеща промяна, а в това време покрай мястото минават хора, голяма част от които се спират, задават въпроси, информират се, други, явно добре запознати с проблемите, просто питат къде да се подпишат.

Старозагорци подкрепят майките на деца с увреждания

„Какво ли не сме видели. В началото имаше доста агресия и обвинения към нас, дори една около 50-годишна жена ни заплю, но истината е, че подобни реакции са твърде малко, както е вярно, че ние няма да се откажем“, казва от своя страна Марина Димитрова, която споделя още, че когато става дума да подкрепят чрез подпис за хората няма проблем, вероятно защото е по-лесно, но ако трябва да излязат на улицата с тях, малцина ще го сторят. „Ето и за 30 юли имаше заявка, че поне 5-6 хиляди ще дойдат, но не бяха толкова. Във „Фейсбук“ е по-лесно“. Марина не обвинява никого, просто отбелязва и споделя мнението си.

И тя, и Анелия са категорични, че по време на шествието на 30 юли в столицата са усетили съпричастността на огромния брой хора, които застават зад тях. И тази проява, и случилото се след нея карат Анелия Димова да се чувства удовлетворена и да вярва, че напредват с всяка стъпка. „Вече започнаха да обръщат внимание. Дори на г-н Борисов вече му стана интересно. Разглеждат проблемите, има диалог. Вероятно, защото кризата в социалната сфера е толкова голяма, че вече просто няма накъде“, категорична е Анелия.

Според двете жени е крайно време да бъде сложен край на неефективното и безразборно харчене на парите за хората с увреждания и това може да се случи единствено ако секторът се реформира и пренареди. Проблемът с неправителствените организации в тази сфера е, че голяма част от тях са свикнали да бъдат субсидирани, да получават пари, но не и да работят реално. Марина Димитрова веднага дава пример с регистъра, за който се похарчени милиони и не върши никаква работа.
„Да, промяна ще има! И тя ще бъде полезна не само за нашите, но и за всички деца и възрастни. В това е смисълът – реална и работеща система, ефективно разпределение на средствата, а не безразборно и безсмислено харчене“, убедена е Анелия Димова. Тя казва това с усмивка, същата, която грее на лицето на нейната прекрасна Зара.

Организаторката на проявата в Стара Загора Анелия Димова с дъщеря си Зара

Майките от Стара Загора не смятат да отстъпват също както и всички останали, които превърнаха „Системата ни убива“ в кауза. А тази неделя от 10 часа те канят всички, които ги подкрепят в парк „5 октомври“, където е разположен палатковия им лагер, за да отбележат навършването на един месец от началото на инициативата в Стара Загора. Ще го сторят със забавления за децата, с музикални щуротии, с песните на Устата, който ги подкрепя и така до 14 часа. Освен всичко останало те ще разкажат колко подписа са събрали, от кого са получили подкрепа и какво са постигнали до момента. Нарекли са проявата си „От хора за хора“.

Автор: Гергана Караилиева

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиСнимкиНовиниЛайфстайлЛюбопитноСпортПсихологияАнкетиИсторияЗдравни съветиАлт. медицинаХранене при...