Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Становището на омбудсмана за проектобюджета на ДОО е отрицателно

Становището на омбудсмана за проектобюджета на ДОО е отрицателно

Становището на омбудсмана за проектобюджета на ДОО е отрицателно - изображение

Становището, което Мая Манолова внесе в парламента за проектозакона за бюджета на Държавното обществено осигуряване, е отрицателно. Националният обществен посредник насочва вниманието към решенията, с които се правят сериозни промени в осигурителната и пенсионна системи, а са взети без дебати, по време на които да се чуе мнението на всички страни.

Притесненията са свързани с увеличения максимален осигурителен доход и с липсата на обсъждане на темата за по-високия таван на пенсиите. Увеличението на най-ниските пенсии само с 5,7% няма да промени съществено нищо за хората, които ги получават, убедена е г-жа Манолова.

Не приема, че и увеличението на максималния размер при пенсиите също не е подложено на обществено обсъждане. Припомня факта, че се нарушават правата на гражданите, които съобразявайки се със законодателство са отлагали пенсионирането си за времето след 1 януари 2019-а, точно защото няма да има максимален размер на пенсиите.

Другото й несъгласие е с повишените суми за осигуряване на земеделските стопани, което, според нея, не е съобразено с възможностите на тези хора и техните доходи.Няма ясна програма и формула, които са в основата на бюджетните увеличения, смята още омбудсманът. Тема на коментар е и максималната сума от 1400 лв. от Фонда за гарантирани вземания. Сумата ограничава правата на хората, получаващи заплати над нея и затова е нужно да бъде коригирана.

На този фон Мая Манолова не е съгласна, че остават същите суми за отглеждане на дете до две години – 380 лв. и за безработица – 9 лв. на ден. Нарича това крайно притеснително, особено в контекста на демографската катастрофа и на драстично намалялата покупателна способност на гражданите.

Не на последно място омбудсманът заявява, че е разтревожена от позицията на Асоциацията на индустриалния капитал, чиито членове представят аргументи против повишаването на минималната работна заплата и осигурителни доходи, увеличаването на заплатите на полицаите и на работещите в бюджетната сфера и други. Според Манолова по този начин ще бъдат отнети права и социални стимули.

В края на текста тя настоява по време на разглеждането на проекта да отпаднат въведените ограничения, които не са били подложени на обществени консултации и изразява надеждата си, че няма да бъдат създадени предпоставки за нарушаване на граждански права.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: ombudsman.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСоциални грижиЛайфстайлНормативни актовеЛюбопитноСнимкиОрганизацииАнкети