Начало Социални грижи Социални услуги и потребители Хора с увреждания Среща за трудностите при гласуване пред хората с увреждания се проведе в КНСБ

Среща за трудностите при гласуване пред хората с увреждания се проведе в КНСБ

Среща за трудностите при гласуване пред хората с увреждания се проведе в КНСБ - изображение

Лидерът на КНСБ и омбудсманът се срещнаха днес с председателя на ЦИК. Основната тема на дискусията, в която се включиха и представители на организациите на хората с увреждания, беше свързана с пречките им, когато трябва да упражнят своето право на глас.

Пламен Димитров и Мая Манолова провокираха срещата след доклада на Европейския икономически и социален комитет за правата на хората с увреждания, според който милиони граждани на ЕС не могат да гласуват заради технически грешки, неотчитащи специфичните им нужди.

Президентът на синдиката предложи увеличаване на броя на мобилните урни, изработването на специален знак, показващ, че секцията е достъпна за хора в неравностойно положение, както и надписи на бюлетините с брайлово писмо.

От своя страна омбудсманът поиска да бъдат осигурени достъпна информация преди и по време на вота, жестомимичен превод он-лайн, транспорт до урните, достъпни тоалетни, паркоместа и помещения за хора с инвалидни колички, както и да бъде открита безплатна телефонна линия за информация.

Мая Манолова беше категорична, че генералното решение на всички проблеми е пълното въвеждане на машинното и на електронното гласуване. По този повод тя отново зададе въпроса защо сега ще бъдат дадени пари за наем на машините за гласуване като изчисли, че за европейските и местните общо сумата е 27 000 000 лв., вместо машините да бъдат закупени.

Председателката на ЦИК Стефка Стоева увери, че направените предложения ще бъдат разгледани от комисията.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: knsb-bg.org

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижи