Начало Социални грижи Социални услуги и потребители Възрастни хора Споразумение за обмен на информация между НОИ и НЗОК

Споразумение за обмен на информация между НОИ и НЗОК

Споразумение за обмен на информация между НОИ и НЗОК - изображение

На 24 февруари 2014 г. се подписва споразумение за обмен на данни между НЗОК и НОИ. Реализирано е между Бисер Петков (настоящ управител на Националния осигурителен институт) и д-р Румяна Тодорова (управител на Националната здравноосигурителна каса). Това споразумение поставя начало на бъдеща съвместна работа между двете институции. Голяма част от нея ще бъде свързана с предоставянето на информация, свързана с данните на лица, които са упражнили своето право да получават пенсионно възнаграждение за осигурителен стаж и възраст.

От този тип данни следва да се възползват общопрактикуващите медици, лекарите по дентална медицина и всички болнични и лечебни заведения, имащи договор с Националната здравноосигурителна каса за оказване на извънболнична помощ. Боравенето с тях позволява да се провери дали пациентите действително са придобили право за получаване на пенсионно възнаграждение.

Достъп до информационните данни на НОИ следва да се осъществява посредством утвърдените от общопрактикуващите медици програмни продукти. Нужно е да се подаде заявление по одобрен от НЗОК образец.

Всеки понеделник от седмицата касата следва да предоставя на НОИ систематизиран списък, съдържащ всички общопрактикуващи медици, които са подали през предходната седмица споменатите по-горе заявления. Чрез тях институтът трябва да издаде уникален код, осигуряващ достъп до електронната услуга. Той ще се получава по e-mail, посредством съобщение, имащо електронен подпис. Тази процедура осигурява гаранция срещу нечия злоупотреба с информация.

Електронната услуга е активирана на 10 март 2014 г. и борави с актуалните данни на всички лица към тази дата. Всеки месец следва да се добавят нови данни за хората, които са упражнили своето право за получаване на пенсионно възнаграждение на база осигурителен стаж и навършена възраст към дадения месец.

Още по темата:

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСоциални грижиНовиниИсторияОрганизацииАнкетиНормативни актовеТестовеСпортЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиГеографияПроизводители