Начало Социални грижи Социална защита Пенсионно осигуряване Специфични условия за придобиване на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст за работещите по чл. 691 ал. 1, 2 и 3 от КСО, 1 част

Специфични условия за придобиване на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст за работещите по чл. 691 ал. 1, 2 и 3 от КСО, 1 част

Специфични условия за придобиване на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст за работещите по чл. 691 ал. 1, 2 и 3 от КСО, 1 част - изображение

Хората, упражняващи някои професии правят изключение, пенсионирайки се при натрупан определен осигурителен стаж и достигната възраст съгласно Кодексът за социално осигуряване по чл. 69, ал. 1, 2, 3, 6.
Към тези професии се причисляват държавните служители, работещи в Държавна агенция “Национална сигурност”. Те могат да се възползват от правото си да получават пенсионно възнаграждение при освобождаването от работа до 31.12.2015 г., а достигнатата им възраст няма значение. Осигурителният им стаж трябва да е, както следва:

- след 01.01.2012 г. общият осигурителен стаж е 27 години, като от него 2/3 трябва да са действително прослужени (това са 18 години) по Закона за Държавна агенция “Национална сигурност”, на военна служба или по законите по ал. 2 (конкретният текст може да се прочете в чл. 69, ал. 3, т. 2 от КСО преди промяната от 01.01.2016 г.).;

- след 01.01.2016 г. общият осигурителен стаж е 27 години при навършване на 52 години и 10 месеца, като 2/3 от този стаж действително трябва да са прослужени (18 години) като военнослужещи в съгласие със Закона за Държавна агенция „Национална сигурност“, на военна служба или по законите по ал. 2 (чл. 69, ал. 3 от КСО). След 1 януари на всяка следваща календарна година възрастта ще се увеличава с по два месеца до достигане на 55-годишна възраст.

Други групи професии, които се пенсионират по изключение, съгласно чл. 69, ал. 1, 2, 3 от КСО трябва да са прослужили 15 години като парашутисти, длъжности от летателния състав, екипажи на подводни съдове и водолазния състав до 31.12.2015 г. Достигнатата им възраст е без значение. От 01.01.2016 г. това се промени и право на пенсиониране се получава при навършването на 42 години и 10 месеца и 15 години упражняване на тези професии. След 1 януари на всяка следваща календарна година възрастта ще се увеличава с по два месеца до достигане на 45-годишна възраст.

Държавните служители, работещи в Държавна агенция "Разузнаване" придобиват право на пенсионно възнаграждение на 52 години и 10 месеца. Трябва да са натрупали 27 години общ осигурителен стаж. От него две трети действително трябва да са изслужени на военна служба, съгласно Закона за Държавна агенция "Разузнаване", или по законите по ал. 1, 2 и 3 (чл. 69, ал. 5 от КСО). След първи 1 януари на всяка следваща година възрастта ще се увеличава с по два месеца до достигане на 55-годишна възраст.

Добре е да се има предвид, че на основание чл 2, ал. 1 – 2 от ПЗР на ЗДАР агенцията е едноличен правоприемник на всички активи, пасиви, архив и други права и задължения на Националната разузнавателна служба (НРС). Освен това, правоотношенията с всички заварени на служба военнослужещи в НРС биват преобразувани в правоотношения на държавен служител на ДАР, считано от датата на влизане в сила на закона. Според член 3 от ПЗР на ЗДАР стажът, натрупан по Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС) от служителите по чл. 2, ал. 2, се счита за работа при един работодател (орган по назначение), включително при превеждането на дължимите финансови обезщетения за прекратяването на правоотношенията с Агенцията.

СТАТИЯТА ПРОДЪЛЖАВА ТУК >>>

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиАнкетиНовиниСтатистически проучванияОрганизацииСнимкиЛюбопитноНормативни актовеЗдравни съвети