Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Специален фонд да подпомага хората с увреждания предлагат от КНСБ

Специален фонд да подпомага хората с увреждания предлагат от КНСБ

Специален фонд да подпомага хората с увреждания предлагат от КНСБ - изображение

Идеята, която президентът на КНСБ представи във Варна, е да бъде създаден специален фонд, чиято задача е да помага на хората с увреждания. Целта е в него да се събират, но и правилно да се разпределят средствата.

Предвижда се във фонда да постъпват приходи от държавния бюджет, хазарта и бизнеса. Според Пламен Димитров у нас приходите от печалба не се облагат ефикасно, а що се отнася до бизнеса, то там фирмите могат да бъдат стимулирани при наемането на хора с увреждания, а ако не са в състояние да го сторят, ще плащат във фонда.

Лидерът на КНСБ подчерта, че наистина е необходим огромен ресурс за подпомагане и в това отношение майките на деца с увреждания са абсолютно прави, но за пореден път уточни, че няма как проблемите да бъдат решени със закон на парче, какъвто според него е предложеният от омбудсмана. Синдикалистът заяви още, че за да изпълни страната ни изискванията по ратифицираната от нея Конвенция за правата на човека, са необходими милиарди.

По време на форума във Варна стана ясно още и това, че за да е ефективна помощта за хората от уязвимите социални групи, е необходимо създаването на национална карта на социалните услуги, която ще покаже ясно и по места какъв е броят на хората с увреждания и какви възможности има за тях. Другото предложение на синдиката е да бъде преразгледана системата за интеграционните добавки. Тя трябва да стане по-гъвкава и съобразена със степента на увреждането.

От КНСБ изнесоха данни, според които общият брой на хората с увреждания е 600 000, а само 35 000 от тях биват обслужвани в момента от 1310 различни по вид социални заведения.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: knsb-bg.org
Снимка: banker.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛайфстайлНовиниСпортЛюбопитноСнимкиАнкетиАлт. медицинаПсихологияЗдравни съветиНормативни актовеЛеченияРецептиОрганизацииЗаведенияИсторияОбразование