Начало Социални грижи Социални услуги и потребители Хора с увреждания Социалното министерство публикува проектоправилника за приложение на Закона за хората с увреждания

Социалното министерство публикува проектоправилника за приложение на Закона за хората с увреждания

Социалното министерство публикува проектоправилника за приложение на Закона за хората с увреждания - изображение

Проектът на правилника за прилагането на Закона за хората с увреждания беше публикуван за обществено обсъждане. Заедно с него от МТСП публикуваха и проекта на методиката, по която ще бъде извършвана индивидуалната оценка на потребностите им.

В проектоправилника е посочен редът, по който ще бъдат избирани представители на всички организации на хората с увреждания за членове на Съвета за наблюдение, чиято основна задача е да следи за прилагането на конвенцията за правата на хората с увреждания.

Регламентирани са още редът за разработване и финансиране на програми и проекти, свързани със стопанската инициатива и начинът, по който ще бъдат финансирани работодатели, когато наемат хора с трайни увреждания. Уредени са правилата, по които ще се кандидатства за финансиране по проекти и за предоставяне на финансова помощ за започване на самостоятелен бизнес.

Проектът определя и реда за извършване на индивидуална оценка на потребностите. Тя ще бъде изготвяна, когато човек с увреждане или негов законен представител поиска и ще бъде ангажимент на специализирани отдели в дирекциите „Социално подпомагане“.

Начинът, по който ще бъде направена, ще бъде съобразен изцяло с личността на човека. За всеки случай ще се определя водещ специалист, който ще работи с човека с увреждане. От своя страната той или законният му представител ще присъстват на заседанието, по време на което ще бъде изготвена индивидуалната оценка на потребностите му. След като тя стане факт в срок от седем дни ще бъде издавана заповед.

Важен елемент е регламентирането на изпълнението на квотните задължения на работодателите. До 31 март всяка година те трябва да информират Агенцията по заетостта за изпълнението им.

От социалното ведомство припомнят, че според Закона за хората с увреждания в предприятия, в които работят между 50 и 99 души, трябва да бъде назначен един човек с увреждане, а за по-големите изискването е тези хора да бъдат 2% от общия брой на служителите и работниците. Посочени са случаите, когато работодателите могат да бъдат освободени от квотния принцип, както и тези, при които те ще плащат всеки месец 30% от минималната работна заплата, когато не са изпълнили задължението.

Регламентирани обаче са и варианти, при които, въпреки че не са изпълнили квотата, работодателите няма да плащат. Това ще става в случаите, когато те закупуват стоки, произвеждани от хора с увреждания или предоставят услуги на социални и специализирани предприятия и кооперации.

Определени още са условията за създаването и финансирането на центровете за защитена заетост както и за отпускането и прекратяването на финансовата подкрепа за хората с увреждания.

Установен е и редът, по който Агенцията за хората с увреждания ще поддържа информационната система, в която всеки човек с увреждане ще има профил.

От ведомството информират още, че методиката, по която ще бъде изготвяна индивидуалната оценка е съобразена с международната класификация на функционирането, уврежданията и здравето на СЗО. В нея има три компонента на оценка.

Първият е свързан с подробна информация за човека, във вторият са включени обективните констатации за наличните затруднения, а в третият са заключенията и конкретните мерки за подкрепа.

Регламентиран е още и начинът, по който ще бъдат изчислявани часовете за лична помощ.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниЛайфстайлСпортЛюбопитноСнимкиАнкетиАлт. медицинаНормативни актовеИстория