Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Социалният министър представи на форум състоянието на пазара на труда

Социалният министър представи на форум състоянието на пазара на труда

Социалният министър представи на форум състоянието на пазара на труда - изображение

Конференцията „Бизнес София 2018 – дигитален хоризонт“, която се проведе в края на миналата седмица, събра представители на различни институции, които дискутираха по актуални теми, свързани с бизнеса у нас. Сред тях бяха възможностите и ефекта от въвеждането на единния цифров пазар, начина, по който се привличат чужди инвестиции и особено актуалната тема за откриването и управлението на кадрите. По въпросите за пазара на труда и неговото състояние пред форума говори министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

На преден план в експозето си той изведе ниските нива на безработицата у нас през миналата година както и факта, че се е увеличила заетостта при хората между 20 и 64 години. Министър Петков информира, че по-ниските нива на безработица се дължат на повишаването на броя на икономически активното население и изрази увереност, че ще бъде постигнато ниво на заетост от 75% - колкото е заложено и в стратегията „Европа 2020“.

Един от сериозните проблеми е свързан с липсата на координация между това, от което бизнесът има реална нужда и уменията на работната сила. Разминаването е сериозно. В основата му стои скоростта, с която навлизат съвременните технологии и цифровизацията. В същото време се оказва, че предлагането спрямо коренно промененото търсене е твърде мудно. Бисер Петков заяви, че дози дисбаланс може да бъде решен единствено чрез образователната система и възможностите й да отговаря на новите нужди на пазара.

Проблемът търсене – предлагане е сериозно нарушен у нас и на регионално ниво. Традиционният, за съжаление, пример е нивото на безработица в Северозападна България , където тя е 11,4 % и в Югозападна, където е 3,3%. За преодоляване на подобен дисбаланс социалното министерство започна реализацията на програмата „Работа“, която от тази година се финансира по ОП „Развитие на човешките ресурси“.

Министър Петков говори още и по темата за бързо увеличаващите се нетрадиционни форми на заетост. При повечето от тях почти не съществува граница между работодател и работник, а това поставя сериозно въпроса за социалната закрила на служителите. Това е един от въпросите, на които министерството и неговите партньори търсят решение.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиАнкетиНовиниЛайфстайлЛюбопитноОрганизацииСпорт