Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Социалните помощи не решават проблемите на хората с увреждания

Социалните помощи не решават проблемите на хората с увреждания

Социалните помощи не решават проблемите на хората с увреждания - изображение

Осигуряването на пенсии и социални помощи не решава проблемите на хората с увреждания, а ги задълбочава и е начина те да бъдат изключени от обществото. Мнението е на държавният глава Румен Радев, което той изрази по време на кръгла маса под неговия патронаж, посветена на проблемите, свързани със заетостта на хората с увреждания.

Във форума се включиха представители на организациите на хората с увреждания, на социалното министерство и на работодателите.

Президентът подчерта, че проявата съвпада с протеста на майките, към които каза той „трябва да бъдем дълбоко съпричастни като общество и които изискват бързи и справедливи законови решения и финансови ангажименти“. Той беше категоричен, че целта на срещата е да бъде поставена глобалната тема за пълноценната интеграцията на всички хора с увреждания в обществото, а тя е възможна само след преодоляването на множество психологически бариери и когато има изградена обществена среда затова.

Критерият за пълноценната реализация е трудовата заетост. Румен Радев заяви ясно, че помощите и пенсиите за българите с увреждания са задължителни, но с тях обществото не изпълнява моралния си дълг, а той е да бъде създадена такава публична среда, която дава възможност на представителите от тази социална група да са реална част от трудовия пазар и да се включат пълноценно в него.

Държавният глава анонсира идеята си всяка година да има такава дискусия, ангажира се и с учредяването на награди за бизнеса и за организации, интегрирали най-пълноценно в системата си представителите на тази най-уязвима обществена група.

Стана ясно още, че в специализирани предприятия работят едва 1400 души, а близо 500 000 души се нуждаят от работни места. От Асоциацията на индустриалният капитал поискаха промени в нормативната уредба и на пенсионния и на осигурителния модел.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: bnr.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛайфстайлАнкетиНовиниСпортЛюбопитноСнимкиПсихологияАлт. медицинаНормативни актовеЗдравни съветиРецептиЛеченияОрганизацииИсторияЗаведенияОбразование