Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Социалните министри от ЕС проведоха среща в София

Социалните министри от ЕС проведоха среща в София

Социалните министри от ЕС проведоха среща в София - изображение

Социалните министри проведоха неформално заседание на Съвета на ЕС по заетост и социална политика в столицата. Основните теми, по които те дискутираха, бяха подчинени на темата за повишаването на квалификацията и основните умения, насърчаването на обучението и инвестирането в ранното детско развитие.

Регионалният директор на Международната организацията на труда за Европа и Централна Азия Хайнц Колер обърна внимание върху факта, че скоростта, с която се променя светът, изисква бързи, адекватни и гъвкави решения в системите за образование, а правителствата трябва да признаят обучението за свой основен ангажимент.

През първия ден от заседанието вчера министрите обсъдиха изпълнението до момента на препоръките за повишаване нивото на квалификация, за новите възможности за реализация на младежите, на по-възрастните и на трайно безработните. Дискутирани бяха още и въпросите за по-активното участие на жените в сектора на информационните технологии.

Министър Петков подчерта, че цифровото общество променя коренно ситуацията на трудовия пазар. То е предизвикателство, не само защото темповете на развитие са изключително динамични, но и защото за реализацията на хората са необходими много по-широк кръг от знания и умения.

Еврокомисарят по заетост Мариан Тийсен говори за нуждата хората да се адаптират към новите условия и за възможността европейската икономика да не загуби своята конкурентност. Тя подчерта, че въпреки спадането на нивата на безработица три и половина милиона млади хора са безработни. Според еврокомисар Тийсен новата дефиниция за социалната държава трябва да стане „развитие от люлката до гроба“ за разлика от старата „грижа от люлката до гроба“.

„Именно това е значението на първия принцип на Европейския стълб на социалните права: образование, обучение и учене през целия живот“, заяви Мариан Тийсен, а по-късно колегите й се обединиха около тезата, че е нужно да се увеличат сериозно средствата, отделяни за това.

Интересни данни предостави Вирджиния Лангбак, която оглавява Европейския институт за равенство между половете. Става дума затова, че през 2025 г. ще бъдат разкрити близо 7 милиона работни места. За тях ще са нужни специалисти от областта на науката, математиката и информационните технологии. Вирджиния Лангбак определи сегрегацията на образованието като най-сериозното предизвикателство. И до днес продължава тенденцията мъжете да се насочват към математически и технически специалности, а жените към такива от областта на социалните дейности, образованието и здравеопазването, а този вид избор се пренася и върху пазара на труда и заплащането.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиАнкетиЛюбопитноОрганизацииСпортЗдравни съветиЛайфстайлНовиниОбразованиеПсихологияФизиологияИнтервютаСнимкиИстория