Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Социалната система е несправедлива, твърдят 86,5 % от участниците в анкета

Социалната система е несправедлива, твърдят 86,5 % от участниците в анкета

Социалната система е несправедлива, твърдят 86,5 % от участниците в анкета - изображение

Сдруженията „Солидарна България“ и „Колектив за обществени интервенции“ представиха обзор, посветен на правителствената политика към нуждаещите се от подкрепа българи. Автор на „Народът“ срещу социалните помощи или изкуството да накараш нуждаещите се сами да поискат още рестрикции срещу себе си“ е Ваня Григорова, икономически съветник на КТ „Подкрепа“.

Освен анализ и опит за пореден път да бъдат развенчани митовете в сферата на социалното подпомагане, в текста са представени и резултатите от онлайн анкета. Отговорите дават представа за общественото мнение и настроения по темата. Оказва се, че 86,5% от хората са на мнение, че социалната система у нас е несправедлива и аргументите им затова са, че или парите не са достатъчно, или се извършват злоупотреби.

От изследването става ясно, че ако изобщо би могло да става дума за „фалшиви“ пенсии, то те са 0,52% за период от седем години. Съвсем незначителен е и делът на злоупотреби със социални помощи, който е между 0,04% и 1,18%.

Истината е, че правителствата носят най-голямата вина за съществуването на икономика в сянка, а за са самата нея допринасят и фалшивите управленски новини, според които се злоупотребява масово със социалните системи.

Анализът показва, че точно твърденията за масови злоупотреби със социални помощи провокира да се укриват доходи, тъй като данъците се разпределят между „социални паразити“. За голямо съжаление основите на представата, че съществува богата социална система, която се грижи за паразити, са поставени от кандидатите за власт от началото на прехода. Лошото е, че и днес това говорене продължава.

Ваня Григорова е категорична, че ако не настъпи промяна в данъчната система и не бъдат направени усилия да се възроди социалната държава проблемите ще продължават. Ще продължава и противопоставянето и боят за трохи.

И тъй като цифрите са безпощадно ясни, тя дава следния пример – произвеждаме хиляда лева, получаваме 431 лв. и плащаме данъци в размер на 93 лв. За цялата социална система, която включва надбавките за деца, помощите за първолаци, за раждане, за деца с увреждания, за безработни, пенсионери, отопление са предназначени точно 3 лв.

Всеобщото недоволство е ясно изразено, но е така наситено и толкова интензивно, че трудно позволява да се направят конкретни изводи за слабите места в цялата система.В същото време Ваня Григорова обяснява, че 48% от отговорилите на въпросите споделят, че не са запознати не само със социалните помощи, но и с осигурителната система.

Любопитен акцент от анкетата е и мнението на 75,4%, които са убедени, че има хора, които получават помощи, но реално нямат нужда от тях. 58% са недоволни, че родители на деца под 18 години не получават надбавки, защото надвишават допустимия доход с няколко стотинки. Именно тези случаи те определят като социална несправедливост.

Според 74,6% от анкетираните злоупотребата в системата се изразява във фалшифициране на документи или подкупване на служители.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: solidbul.eu

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНормативни актовеНовиниЛайфстайлПсихологияИзследванияСпортЛюбопитноСнимкиИсторияОрганизацииСоциални грижиСпециалистиЗдравни съветиАнкети