Начало Социални грижи Социални услуги и потребители Хора с увреждания Социалната комисия прие и на второ чете законопроекта за личната помощ

Социалната комисия прие и на второ чете законопроекта за личната помощ

Социалната комисия прие и на второ чете законопроекта за личната помощ - изображение

Депутатите от социалната комисия приеха на второ чете проектозакона за личната помощ. Първото гласуване беше на 26 октомври. За съжаление днес стана ясно, че майките на деца с увреждания, които протестират от 1 юни и които не само настояваха, но и заедно с екипа на омбудсмана внесоха в парламента проект на закон за личната помощ, отново не са доволни.

Според тях пари за лична помощ няма и те смятат да потърсят отговорност от премиера за 150-те милиона, за които се говори от няколко месеца. Мая Манолова заяви от своя страна, че има лимит на средствата и е повече от ясно, че до 1 септември, когато законът за личната помощ ще влезе в сила, няма да има средства. Омбудсманът заяви, че ако текстовете бъдат приети в този им вид в НС, тя ще сезира Конституционния съд.

Дискусии по време на заседанието провокира предложението размерът на средствата за лична помощ да се определя всяка година със закона за държавния бюджет. Според Мая Манолова този текст трябва да отпадне, защото парите ще бъдат определяни спрямо рамката на бюджета, а не според индивидуалните нужди, за което от самото начало настояват майките.

Републиканският бюджет осигурява 71 500 000 лв. за личната помощ, останалите пари ще бъдат взети от семейните помощи и от добавката за чужда помощ на хората, които отказват да я получат, за да имат лична. Министър Бисер Петкова заяви, че няма как да прогнозира колко пари ще останат и това ще се изясни на 1 септември 2019-а. Истината е, че личната помощ ще бъде почасова и ще зависи от степента на увреждане и нуждите и ще бъде от 15 до 168 часа на месец. Заплащането ще бъде на час и в размер на 1,4 от минималната работна заплата.

Това, което стана ясно още е, че когато дете с увреждане използва лична помощ, за което получава най-високата месечна сума от 930 лв. от тях 380 лв. ще бъдат превеждани в сметката на общината.

Социалният министър обясни, че заложените допълнително 150 000 000 лв. са предназначени за дейностите в Закона за хората с увреждания.

След като беше приет на второ четене в комисията в този си вид законопроектът за личната помощ отива в парламента.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: dnes.bg, parliament.bg
Снимка: endabusepwd.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛайфстайлНовиниСпортЛюбопитноСнимкиАнкетиАлт. медицинаНормативни актовеИстория