Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Социалната икономика – за един по-добър и справедлив свят

Социалната икономика – за един по-добър и справедлив свят

Социалната икономика – за един по-добър и справедлив свят - изображение

Социалната икономика – за един по-добър и справедлив свят е темата, която е в основата на всички дискусии и събития, част от Международната конференция, на която София е домакин, и която официално стартира. Форумът събра политици от Европа и от държавите, които предстои да станат част от ЕС, представители на международни и неправителствени организации, социални партньори.

При официалното откриване на форума, определен като изключително важен, министър Бисер Петков заяви, че социалното предприемачество и политика са кауза за страната ни и припомни, че България активно работи за нея от 2012 г., когато е приета концепцията за развитие на социалната икономика, а в настоящия момент МТСП е подготвило проектозакон за предприятията на социалната и солидарна икономика, който след дни ще бъде публикуван за обществено обсъждане.

От своя страна председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Хасан Адемов каза, че социалната икономика е важен инструмент за осъществяването на целите, които си поставя стратегията „Европа 2020“ и подчерта, че в ЕС има два милиона предприятия и близо 6% от работната сила е заета именно в тези структури на социалната икономика.

В първия ден на форума бяха обсъдени начините за насърчаване на интеграцията на хората в неравностойно положение, възможностите за ефективното им социално включване и развитието на т.нар. сребърна икономика- т.е. насочената към застаряващата работна сила на Стария континент.

Като част от събитието беше и организираната кръгла маса на министрите, които дискутираха политиките за развитие и предизвикателствата пред социалната икономика. Участниците в дискусията са категорични, че правителствата в ЕС трябва активно и целенасочено да работят за социалната икономика и за развитието на нейните възможности. Така може не само да бъде увеличена заетостта, но тя да бъде качествена и стимулираща. Този е начинът големите групи от хора в неравностойно положение да бъдат не просто приобщени, а да открият своята трудова реализация, достоен труд и добро заплащане. Не на последното място министрите се обединиха и около идеята, че усилията на всички трябва да са насочени към начините за финансиране на социалната икономика както и към по-доброто законодателство в сектора.

Вчера официално започна и седмото по ред издание на Европейския форум за социално предприемачество, част от който са над сто предприятия.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: eu2018bg.bg, mlsp.government.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиОрганизацииПсихологияНовиниЛюбопитноЛайфстайлСнимкиНормативни актовеЗдравни съветиАнкети