Начало Социални грижи Грижа за децата и подрастващите Социален статус на родителите Социален статус на родителите. Съжителство на семейни начала.

Социален статус на родителите. Съжителство на семейни начала.

Социален статус на родителите. Съжителство на семейни начала. - изображение

Социалният статус на българските двойки може да се дефинира като брачно и съвместно съжителство (съжителство „на семейни начала“). Третият тип социален статус при двойките е разводът. Всички видове социален статус влияят в най-голяма степен на децата, защото съществуват различни социални ситуации, които се отразяват върху тях. Те се проявяват например при получаване на попечителство на родителите, припознаването на детето, социалното подпомагане, постъпването в детска ясла или градина.

Социалният статус на съжителство на семейни начала представлява законов институт и гарантира своеобразна връзка между определени двойки, които живеят заедно, споделят общ дом, без да се обвързват чрез брачен обет. В някои държави съвместното съжителство е равносилно на гражданския брачен съюз.

В различните правни системи нормативните уредби, обвързващи се с домашното партньорство се утвърждават доброволно, без това да им се налага от съдебната система.

Имайки законовото одобрение, двойките, които съжителстват съвместно имат възможност да се възползват от определени права, от които се възползват единствено брачните двойки. В най-голям процент това са правата, обвързващи се с общата собственост, облекчените режими на разпореждане с такава, правото относно определена издръжка, право на болнични посещения на партньора.

Терминът "фактическо съпружеско съжителство", "фактическо съжителство", както и "фактическа връзка" съществува в следните закони:

1. Закона срещу домашното насилие

2. Граждански процесуален кодекс

3. Закон за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси

4. Кодекс на труда

5. Правилник за прилагане на Закона за мерките срещу изпирането на пари.

6. Данъчно осигурителен процесуален кодекс

Фактически брак или фактическо (семейно) съжителство представлява част от определението за съжителство без брак в предложения през 2009 законопроект за нов семеен кодекс. Проектозаконът прави разграничение между регистрирано и нерегистрирано фактическо съжителство.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛайфстайлСнимкиЛюбопитноЗдравни съветиТестовеПсихологияНовиниИнтервютаВидеоОрганизацииАнкетиНормативни актовеРецептиИстория