Начало Социални грижи Грижа за децата и подрастващите Социален статус на родителите Социален статус на родителите. Вдовство.

Социален статус на родителите. Вдовство.

Социален статус на родителите. Вдовство. - изображение

Социалният статус на родителите може да бъде определен като брачно и съвместно съжителство (съжителство "на семейни начала"). Третият тип е този на самотните родители. Всички видове социален статус влияят в най-голяма степен на децата, защото съществуват различни социални ситуации, отразяващи се именно върху формиращата се детска личност. Тяхната проява се наблюдава например при получаването на попечителство от родителите, припознаването на детето, социалното подпомагане, постъпването в детска ясла или градина.

Социалният статус на вдовство може да се дефинира като състояние на съпруга, след смъртта на неговия брачен партньор.

За съжаление социалните права и привилегии за родителите, чиито брачен партньор е починал са малко и могат да бъдат изброени по следния начин:

1. Децата на починалото лице, съпругата и родителите му могат да получат финансово подпомагане от Националния осигурителен институт в размер, който се определя всяка година от Държавното обществено осигуряване. Съпругът (съпругата) имат правомощието да получат тази пенсия 5 години преди възрастта, която е нужна той (тя) да получи пенсия на база осигурителен стаж и възраст. Възрастта за жените вдовици е 53,5 години, а за мъжете тя е 58 години.

3. Децата на починалото лице, съпругата и родителите му могат да получат наследствена финансова компенсация, в случай че починалото лице се е възползвало от услугите на пенсионното застраховане.

4. Финансово подпомагане се полага на децата, които са полусираци при кандидатстване във Висши учебни заведения. Студентите също имат право на определен процент отстъпка от семестриалната такса.

5. Родителите със социален статус на вдовство имат правото да внасят 50% от таксите за детска ясла и детска градина на своите деца.

6. Родителите със социален статус на вдовство имат правото да се възползват от енергийна целева помощ за отопление, която се предоставя от дирекциите за "Социално подпомагане". За целта те трябва да отговарят на определени изисквания.

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЗдравни съветиЛайфстайлПсихологияНовиниСнимкиЛюбопитноОрганизацииАнкетиНормативни актове