Начало Социални грижи Социална защита Пенсионно осигуряване Случаи, при които пощенската станция не следва да изплаща пенсиите и срокове, в които те могат да бъде потърсени

Случаи, при които пощенската станция не следва да изплаща пенсиите и срокове, в които те могат да бъде потърсени

Случаи, при които пощенската станция не следва да изплаща пенсиите и срокове, в които те могат да бъде потърсени - изображение

Любопитен е фактът, че пощенската станция не следва да преведе пенсионното възнаграждение и/или пенсионния запис на пенсионера в следните случаи:

- когато пенсионерът е починал;

- когато на е лице и нареждане от осигурителния институт;

- когато пълномощното е обявено за невалидно;

- когато заинтересованото лице не представи документи за самоличност;

- когато ЕГН-то или личният номер (ЛНЧ при чужденците) от документите за самоличност не съвпадат с този в електронните изплащателни документи.

Когато изплащането на пенсионното възнаграждение е прекратено и има неизплатени финансови суми за минало време, е нужно заинтересованото лице дапотърси за съдействие служители на осигурителния институт, които след провеждане на проверка следва да изготвят и предадат за превеждане на пощенската станция пенсионен запис за определените суми.

Друг любопитен въпрос, който касае немалко пенсионери, е какви са сроковете, в които биха могли да се потърсят неполучените суми от пенсионни възнаграждения.

Когато на лице са неполучени суми от пенсионни възнаграждения, пенсионерите или техните наследници биха могли да ги изискат от НОИ. За тези случаи следва да се приложи разпоредбата на чл. 105, ал. 2 от КСО. Според текста на този документ вземането на пенсионно възнаграждение се погасява с изтичането на 3-годишен срок на давност, считан от 1-ви януари на годината, следваща тази, за която се отнася. Гореспоменатият срок следва да се приложи както по отношение на титуляра на пенсията, така и за наследниците му.

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиАнкетиОрганизацииЛюбопитноЗдравни съвети