Начало Социални грижи Социална защита Здравни осигуровки Служебен избор на общопрактикуващ лекар

Служебен избор на общопрактикуващ лекар

Служебен избор на общопрактикуващ лекар - изображение

В случаите, в които има свободна лекарска практика, за която в течение на повече от шест месеца не са намерени кандидати, директорите на съответните Районни здравноосигурителни каси (по региони) трябва да гарантират осъществяването на служебен избор на медик. С този акт всички здравноосигурени лица, които не са реализирали своето право на избор на общопрактикуващ лекар се включват в регистъра на избраните от директора на Районната здравноосигурителна каса изпълнители на първичната доболнична медицинска помощ.

Служебен избор на общопрактикуващ лекар е наложимо да се направи за военнослужещи на наборна военна служба във въоръжените сили на Република България поради факта, че те нямат достъп до медицинска помощ поради отсъствието на лекар, работещ в съответното ведомство. Изборът отново се осъществява от директора на РЗОК и от председателя на районната колегия на Български лекарски съюз, съгласувано с командира на поделението.

Директорът на Районната здравноосигурителна каса и членовете на районните колегии на Български лекарски съюз и ССБ, координирано с директора на даденото заведение осъществяват реализират избор на Общопрактикуващ лекар при следните групи хора:

1. арестувани и лишени от свобода;

2. лица, задействали процедура по придобиването на статут на бежанци;

3. институционализирани лица в медико-социални институции;

3. лица, настанени в специализирани училища;

4. лишените от родителски грижи;

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЛайфстайлСоциални грижиСпортОрганизацииСнимкиСпециалистиИсторияНормативни актовеЗдравни съветиСтатистически проучванияЗаведенияВидеоЛичностиТестовеГеографияАнкети