Начало Социални грижи Добрите практики Разговаряме с... Силвия Велкова: за живота на село под наем без наем

Силвия Велкова: за живота на село под наем без наем

Силвия Велкова: за живота на село под наем без наем  - изображение

Вече имахме удоволствието да ви разкажем за прекрасната идея "Имот под наем без наем", към която все повече хора започват да проявяват заслужен интерес. След няколко реда разстояние пък възнамеряваме да ви срещнем с една от администраторките на фейсбук групата и сайта на инициативата. Въпросната дама се казва Силвия Велкова, тя е агроном по образование, а градинарството й е едновременно професия и любимо хоби.

Силвия намери време да ни разкаже любопитни подробности "от кухнята", които бързаме да споделим и с вас:

***
Здравейте, Силвия! Идеята "Имот под наем без наем" е дело на Ирена Ненчева. Разкажете ни как научихте вие за съществуването й и какво ви привлече в нея?

Доста време прекарвам във фейсбук и реагирах на молбата на Ирена за помощ при администрирането на групата, към която се бях присъединила скоро преди това, тъй като самата аз бях от търсещите имот на село.

Какви са вашите наблюдения: има ли интерес към инициативата и увеличава ли се той?

Все повече хора започват да изпращат запитвания в нашия сайт, както и съобщения във Facebook профила ми. Вече дори близки мои приятели си намериха жилище по този начин и има други такива, които го търсят. Аз съм винаги готова да им помогна да намерят специалното местенце за живот в "Имот под наем без наем"! За моя радост, вече сме разпознаваеми ;)

Дори организацията, в която съм доброволец – "Свободен център за свободни хора", намери своя дом така и сега ни предстои ремонт на помещение, необитавано почти десет години.

С какво се занимава тази организация?

Свободният център представлява неформална група от хора, чиято главна  цел е свободно да споделят знания, опит, умения в различни сфери от обществения и културен живот в страната и не само. Организираме различни интересни събития, лекции, мероприятия за малки и големи на разнообразни локации в и извън столицата.  

Как, според вас, животът на хората, избрали да открият имот на село, се променя, взимайки това решение? Ако не е проблем, разкажете ни някоя вдъхновяваща история "от кухнята" ;)

Преди не много време с мен се свърза жена с две дечица. Майката търсеше дом, в който малчуганите да се чувстват добре, в който да пораснат и да бъдат щастливи. В съобщението й пишеше, че иска да има градинка, за която да се грижат заедно. След известно време получихме отговор също от майка с деца, която ги покани в нейния имот. Сега двете семейства си помагат, децата се веселят заедно с новите си другари и наистина са много щастливи.

Добре, нека акцентираме и върху евентуалните трудности, с които биха се сблъскали ентусиастите, избрали да живеят извън големия град - кои са те?

Хората очакват лукс, все едно са в софийски апартамент в центъра - с ТЕЦ, в близост до спирка и т.н. Всичко наготово. Но обявите в нашия сайт са за къща на село, там не всичко е в отлично състояние. Налагат се известно време и усилия, за да получи човек онова, от което имат нужда. Повечето от предлаганите домове са били необитавани за по-кратък или по-дълъг период от време и се нуждаят от немалко грижи. Истината е, че животът в панелни блокове много ни е разглезил, една къща има нужда от наистина сериозно и отговорно обгрижване и нямам предвид само финансовия ангажимент.
По-конкретно, повечето селски домове са без вътрешна баня и тоалетна, но пък голяма част от собствениците предлагат разходите за вкарването на банята в дома да е за тяхна сметка (поне – това, което трябва да се заплати за материалите и за транспорта). Друг проблем е и пътната мрежа, но мисля, че той не е нещо изненадващо.

Като администратор на страницата във фейсбук, кои са най-куриозните запитвания, които сте имали през последно време?

Куриозни за мен са запитвания от рода на: "Вие ли раздавате къщи на село?"
И отговорът ми: не, ние създаваме подходяща среда (в случая – онлайн такава), където търсещите дом да се срещнат със собствениците на конкретен имот, готови да го предадат в чужди ръце за стопанисване. Нищо повече. Това трябва да е ясно.

Какъв за вас е идеалният дом извън града, как си го представяте?

Идеалният дом и в града, и извън града е там, където се чувствам спокойна, а когато се прибера, да има на какво да се радвам. Но, всъщност, винаги съм мечтала за просторен двор с голяма градина и животни.

Какво ви дава градинарството?

Спокойствие, удовлетворение и почивка .... ровенето в пръста е моят вариант на медитация, а в замяна - получавам и домати ;)

Какво ще посъветвате младите хора, търсещи мечтания дом?

Първо да си отговорят сериозно на въпросите какво точно искат. Мечтите са важна част от живота, но трябва и здрав разум, за да не позволим на ежедневието да ги прекърши.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноРецептиНовиниАнкетиИсторияСоциални грижиОрганизацииДиетиНормативни актовеОбразованиеБотаникаАлт. медицина