Начало Социални грижи Добрите практики Разговаряме с... Сдружение "Трансформатори": Винаги в движение и променящи статуквото

Сдружение "Трансформатори": Винаги в движение и променящи статуквото

Сдружение "Трансформатори": Винаги в движение и променящи статуквото - изображение

Нека поговорим за архитектура. И за трансформация. И за желанието на хората да се чувстват добре в пространството - от една страна заради усещането, че то може да се превърне в тяхно убежище, и от друга - заради идеята, че то се поддава на градеж.

Вероятно именно предизвикателството да се открие решение за проблемите на градската среда, архитектурата и дизайна се е сторило толкова любопитно на сдружение "Трансформатори". Основна цел на софийската организация е да наложи конкурсното начало на различни нива, а приоритет за това да бъде взаимодействието с държавни институции, неправителствени организации, но и партньорството по проекти с представителства на фирми и търговски организации. Трансформаторите се стремят да наложат добрите практики, реализирайки съвместни инициативи за подобряване на образователния процес със специализираните учебни заведения в областта на строителството и архитектурата.

Началото на сдружение ""Трансформатори" е поставено през 2009-та година, благодарение на шестимата архитекти Анна Калинова, Августина Велева, Тодор Атанасов, Валери Гюров, Мартин Ангелов и Делчо Делчев: "решихме да бъдем активни, критични и практични в отношението ни към града. Първите ни проекти са серия от акции, които използвахме да изградим и сплотим колектива", разказва Делчо Делчев.

"Първият ни изпит трябваше да покаже дали можем да говорим с хората на улицата, а не само да чертаем на бюрата в офиса. Акцията "Архитекти на сергия" направихме на все още неремонтирания Женски пазар, обезпокоени от липсата на свързаност на интересите на местните (продавачи, жители и минувачи) и Столична община. В импровизирана сергия, сглобена от касетки и свински опашки, с колегите събирахме мнения, проблеми и търсихме диалог с гражданите", допълва Делчев.

Идеята за трансформаторското лого е колкото прозаична, толкова и новаторска - въртележка, гума на трактор или чарк от механизъм – кой както му харесва: „Логото ни се роди покрай мозъчните атаки за по-добър град и аз го асоциирам с положението ни тогава – 6те създатели на сдружението, „завихрени” около една обща цел. Винаги в движение и променящи статуквото”, обяснява Делчо Делчев.

Организацията без съмнение се гордее с всички нейни проекти, но повод за гордост определено са тези, с които създателите й се стремят да усмихнат най-много хора. Те се гордеят също така и с онези техни инициативи, свързани с изрисуването на улични ел. табла, които били припознати от хората и продължили да се случват години след като трансформаторите са спрели да се занимават с това.

Със сигурност трудности при осъществяването на инициативите никога не липсват: "Консервативността на администрациите, липсата на интерес в обществото по темите на градската среда, и не на последно място липсата на финансиране за подобен род инициативи – както от обществени фондове, така и от частни инвеститори. Все още ни е трудно да защитим необходимостта да се инвестира в проучвания, конкурси и експериментални решения, които следва да предшестват всяка една по-сериозна инициатива, която ще промени града за десетки години напред."

Интересно ни беше да разберем какво е отношението на Трансформаторите спрямо деструктивните хора и какво те биха им казали. Интересното е, че според младежите "рушителите" всъщност са малцинство: "Те не ни притесняват. Не смятаме, че едни 5% трябва да диктаторстват с простотията си върху останалите и обществото ни да плаща високата "дуракоустойчива" цена – не бихме позволили градския дизайн и архитектурата да са от стомана и бетон, само за да са по-малко чупливи. Повече ни притеснява големия брой на незаинтересовани и безкритични хора, на които се дължат системните проблеми на града ни – от чистотата до опазване на културното ни наследство."

В трансформаторските си начинания на архитектите най-много им помага: "Вдъхновението и инатът са ни най-големите двигатели, но е важно да отбележим, че без подкрепата на семействата ни и приятелите, трудно може да се развива нестопанска дейност в България. А това, че успяваме да привлечем партньори и доброволци за инициативите ни помага да сме уверени и смели в начинанията".

Тази година момчетата и момичетата от софийското сдружение работят по осъществяването на три инициативи: "Превръщането на паметника 1300 г. България в културно пространство със съвременна стойност. Предложихме на общината да наемем паметника и да организираме малък музей в залата му, а отвън да използваме за събития, изложби, концерти. Заедно с проф. Уве Брюкнер от Института по интериорен дизайн и сценография - Базел, Швейцария – един от най-добрите музейни дизайнери (музеят "БМВ", музеят "Парламентариум" в Брюксел) и проф. Старчев, авторът на паметника, идентифицираме потенциала на това място, за да предложим адекватно решение. Наследството от времето на комунистическия режим трябва да ни провокира към по-отговорно, антиавторитарно и креативно отношение към архитектурата и градските пространства. Надяваме се да успеем да убедим администрацията на Столична община и участниците в инициативата за възстановяване на военния паметник, че трябва да се търсят съвременни решения. Темата за паметта и градския дизайн (в това число и за дизайна на паметници) трябва да ни обединява, а не да ни разделя.

- Училищната среда ни е важна – там създаваме отношението на бъдещите поколения към архитектурата и дизайна. Затова помагаме на училища в обновяване на пространствата и креативен подход към организирането на физическата учебна среда. Организираме пътуваща изложба – ТЕБ.Е.ШИР – посветена на добрите учители и студентски работилници по темата.

- Започваме създаването на фонд, който да стимулира и подкрепя проекти и инициативи за подобряване на градската среда. Фондът ще подкрепя и изследователски, и практически проекти. Той ще бъде изява и на архитекти, дизайнери, артисти, но и на активни граждани и граждански организации. След като миналата година направихме успешен конкурс "Направи си сам София" с подкрепата на Столична община и измерихме интереса на градските активисти да облагородяват кварталните градинки в София, тази година разширяваме пилотната платформа и в други градове като Пазарджик, Габрово и Русе, където с подкрепата на "Оргахим", ще провокираме артисти да се включат в конкурса "Нарисувай ми стена". Надяваме се тази практика да привлече вниманието и на граждани, и на бизнеса, които да подкрепят фонда и спомогнат за неговото разрастване".

Няма да ви призовавам да правите каквото и да е. Това е въпрос на личен избор. Въпреки това, решението да не толерирам диктаторстващите 5 % и да не плащам "дуракоустойчивата" цена за постъпките на други хора, е мое. Ще попитате как може да се противодейства? Е, аз ви разказах историята за градивната трансформация на едни хора с големи сърца. Това правим ние – медиите. Вие какво ще направите?

За Framar.bg: Виктория МиловаОще по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниОрганизацииСоциални грижиПсихологияЛайфстайлЛюбопитноНормативни актовеСнимкиЗдравни съветиАнкетиИсторияСпортГеографияПроизводители