Начало Социални грижи Грижа за децата и подрастващите Детски заведения и социални услуги за деца „Самаряни“ срещу насилието

„Самаряни“ срещу насилието

„Самаряни“ срещу насилието - изображение

Сдружение „Самаряни“ представи поредния си проект, свързан с превенция на насилието и трафика на момичета. Реализацията му започва този месец и ще приключи през юли. През този период специалистите са предвидили да работят активно с различни групи в област Стара Загора, сред които 480 момчета и момичета на възраст между 14 и 19 години от пет учебни заведения, педагогическите екипи, родителите и близките на тези млади хора и журналистите от различните медии.

От създаването на организацията до днес програмата за подкрепа на жертвите на насилие и превантивната работа е една от най-значимите. „Винаги сме правили нужното и за нас никога липсата на финансирате не е била пречка“, заяви Иванка Попова, член на Управителния съвет на сдружението и ръководител на настоящия проект. „Лаборатория за Ненасилие“ започват така, но за радост и този път няма да бъдат сами по пътя. Идеята получава финансовата подкрепа на фондация „Български фонд за жените“. Сумата от 2 500 лв. ще бъде изразходвана предимно за информационни материали.

През шестте месеца, в които проектът ще се реализира, екипът на „Самаряни“ е подготвил разнообразни прояви, чиято основна цел е да се повиши информираността на младите хора по въпросите, свързани с насилието и дискриминацията.

От сдружението разчитат и на активно взаимодействие с медиите. Идеята е те не само традиционно да изпълняват ролята си на информатор. Търси се възможността за дискусии с журналистите, по време на които вниманието да се насочи към няколко изключително важни теми. Едната от тях е как се прави интервю с жертва на насилие, а другата е посветена на начина, по който този вид събития биват отразявани.

Представянето на проекта беше нестандартно, полезно и поучително, защото присъстващите журналисти станаха част от ролева игра, осъществена от Радостина Азманова, която е психолог в Кризисния център и част от екипа на „Лаборатория Ненасилие“. Влизането в различни роли и погледът отстрани по-късно, е опит да разберем какво поражда насилието, как реагираме, когато го срещнем или когато сме в неговия драматичен вихър.

Очевидно е, че въпреки краткия срок екипът ще направи възможното, за да събере колкото е възможно повече ученици, родители, учители и журналисти в своята лаборатория, където заедно и чрез различни, нетрадиционни, а вероятно и вълнуващи опити да забъркат онази смес, подчинена на толерантността, емпатията, съпричастността и позитивизма, с която да се противопоставят на насилието.

Първата публична проява ще бъде реализирана в края на февруари. Тогава три училища в област Стара Загора ще станат част от световната инициатива за Международния ден за борба с тормоза в училище, която се провежда под името „Ден на розовата фланелка“.

Автор: Гергана Караилиева
Снимка: framar.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниЗдравни съветиПсихологияЛюбопитноИсторияАлт. медицинаЛеченияСнимкиОрганизацииНормативни актовеЛайфстайлСпортИнтервютаАнкетиБотаника