Начало Социални грижи Грижа за децата и подрастващите Детски заведения и социални услуги за деца „Самаряни“ отбелязват Деня за борба с тормоза в училище

„Самаряни“ отбелязват Деня за борба с тормоза в училище

„Самаряни“ отбелязват Деня за борба с тормоза в училище - изображение

В България Денят за борба с тормоза в училище се отбелязва от 2012 г. всяка последна сряда на месец февруари. Всеки, който се включи в инициативата, е облечен с розова фланелка и така демонстрира своята съпричастност, но и изразява ясно позицията си, че не приема насилието.

Сдружение „Самаряни“ отново е част от проявата и за трета година насочва вниманието към този изключително важен проблем, осъществявайки разнообразни прояви. От своето създаване организацията работи по темата за насилието, а от февруари тази година стартира и нов проект. Именно в рамките на „Лаборатория за Ненасилие“ преминават и тазгодишните инициативи на самаряните.

Първата от тях беше среща с момчетата и момичетата от 8-мите класове на ПГ „Иван Хаджиенов“ в Казанлък, по време на която младежите изразиха ясно и категорично мнението си. Те не приемат тормоза, агресията и насилието в училище и вярват, че общите усилия могат да променят ситуацията.

Зимните условия не позволяват днес да бъдат осъществени предвидените срещи с учениците от Раднево и Павел баня, но веднага след като това стане възможно, те ще бъдат проведени. Целта е младите хора не само да заявят категоричната си позиция срещу тормоза, но и да бъдат провокирани да говорят за това. Да разкажат за подобни случаи, на които са били свидетели и заедно да потърсят отговор на въпроса защо се е стигнало до подобно агресивно поведение, как може да се преодолее и какво е нужно, за да не се случва.

Днес проявата ще премине преди всичко в социалните мрежи. „Тъй като времето не позволява друго, ние призоваваме всички да станат част от кампанията. Носете розово, снимайте се и споделете фотосите в социалните мрежи с #ДенНаРозоватаФланелка“, заяви Мария Данева от „Самаряни“ и припомни, че една от целите на стартиралата през 2007 г. в Канада кампания е да заостри вниманието на обществото към проблемите на насилието, агресията и тормоза.

Статистиката показва, че за предходната учебна година в българските училища са регистрирани 4711 случая на агресия.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: samaritans.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниПсихологияЛайфстайлСоциални грижиЗдравни съветиАнкетиВидеоТестовеЛюбопитноИнтервютаСнимкиОбразованиеСпорт и туризъмИстория