Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Самаряните започват информационна кампания срещу домашното насилие

Самаряните започват информационна кампания срещу домашното насилие

Самаряните започват информационна кампания срещу домашното насилие - изображение

Сдружение „Самаряни“ започва информационната кампания „16 дни на активизъм срещу домашното насилие“. Мотото е “Чуй ме!” (#HearMeToo), а желанието на самаряните е да фокусират общественото внимание към всички усилия, свързани с помощта за жертвите на насилие и към услугите, чрез които се предотвратява и прекъсва насилието срещу деца, момичета и жени. За основен цвят на кампанията са избрали оранжевия, защото чрез него изразяват идеята, че е възможно бъдеще без насилие.

Твърде много са историите, които трябва да бъдат разказани, а гласът на хората, претърпели насилие, трябва да се чуе. Затова и предстоят няколко срещи, на които това може да се случи.

Първата е на 26 ноември от 11 часа в Арт фоайето на радио „Стара Загора“, следващата на 28 ноември от 10 часа във факултета по педагогика на Тракийския университет, а третата на 7 декември от 15,30 часа в централното управление на сдружението.

Самаряните не са забравили и да предоставят телефон, в случаите когато човек искат да бъде чут, но не иска бъде видян. Това може да стане с едно обаждане на телефон: 0878394252.

Сдружението има сериозен опит в подкрепата за жертвите на насилие. През 2004-а именно „Самаряни“ откриват най-големия в страната кризисен център „Самарянска къща“, който продължава да работи до днес.

Преди година беше открит и консултативно-информационният център „Самаряни“, който помага на хора в риск, жертви или свидетели на насилие или трафик, но на които не се налага са бъдат настанявани.

Специалистите от сдружението отчитат с тревога, че нараства броят на децата, които са жертви на тормоз или оказват такъв на връстниците си в училище или в семейството. Затова и самаряните започнаха разработването и прилагането на цялостна терапевтична програма за работа с деца за справяне с насилие.

Едно от големите предизвикателства пред екипа е свързано с търсенето на възможно най-голяма подкрепа за каузата „Дари за защита на жени, пострадали от насилие“. Целта е събирането на средства, предназначени за юридическа помощ, която става чрез разкрития преди четири години едноименен дарителски фонд. От сдружението припомнят, че за последните девет години над 100 жени са получили финансова подкрепа от тях, за да заведат дела по закона за домашното насилие.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: Samaritans.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниПсихологияЛюбопитноЛайфстайлАнкетиИнтервютаБотаникаЛеченияСнимкиЗдравни съветиХранене при...СпортПатологияАлт. медицинаТестовеОрганизацииФизиологияИсторияКлинични пътекиНормативни актовеРецептиДиетиСпециалистиЗаведенияОбразованиеИзследвания