Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Реформите в социалната сфера са сред най-важното за 2018-а, обяви социалният министър

Реформите в социалната сфера са сред най-важното за 2018-а, обяви социалният министър

Реформите в социалната сфера са сред най-важното за 2018-а, обяви социалният министър - изображение

Министърът на труда и социалната политика и двама от неговите заместници отчетоха на специална пресконференция постигнатото от екипа на ведомството през годината. Като безспорно най-значимото, сторено през 2018-а, Бисер Петков определи началото на реформите в социалната сфера, което беше поставено с пакета от три нови закона.

В проектозакона за социалните услуги е заложена реформата на модела на социалните услуги в страната. Чрез тези инструменти за подкрепа, различни от социалното подпомагане, хората с увреждания и всички останали уязвими социални групи ще могат по лесен начин да използват социални услуги. Друг важен акцент е възможността от услугите да се възползват не само хора в риск, но и всеки, които има потребност.

Няма да има прекъсване при предоставянето на услугите личен и социален асистент и домашен помощник и те ще продължат и през 2019-а г., отбеляза Бисер Петков и подчерта, че за тях в бюджета на министерството са предвидени малко над 71 000 000 лв. като по данните на Агенцията за социално подпомагане от тях се възползват 24 000 души.

Важен момент от брифинга беше разяснението, което министърът даде за новата месечна финансова подкрепа, която от началото на януари ще се плаща от Агенцията за социално подпомагане. Над 600 000 са хората с увреждания, които имат право на нея. Около 500 000 от тях получават добавки за социална интеграция по действащия закон за интеграция на хората с увреждания и те ще вземат новата помощ, без да е нужно да подават заявления.

Заявления ще трябва да подадат обаче хората, които получават към пенсията си добавка от 25% от социалната пенсия за инвалидност, но не вземат добавка за социална интеграция. Според регламента НОИ ще прекрати служебно изплащането на добавката, тя ще стане част от новата месечна подкрепа, която АСП ще изплаща.

Преодоляването на предизвикателствата на пазара на труда ще бъде приоритет за министерството през 2019 г., обяви още министър Петков.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниЗаведенияСнимкиЛайфстайлНормативни актовеАнкетиОрганизацииПсихологияЛюбопитноСпециалистиЗдравни съвети