Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Реформата в сектора започва със закона за социалните услуги

Реформата в сектора започва със закона за социалните услуги

Реформата в сектора започва със закона за социалните услуги  - изображение

Реформата в един от най-важните и в същото време най-уязвими сектори – този в социалната сфера, започва със закона за социалните услуги. Мнението е на социалния министър Бисер Петков, което той изрази преди депутатите след окончателното приемане на закона в пленарна зала.

Реформата е преди всичко промяна в разбирането за понятието социални услуги. Новите правила са насочени не само и единство към помощ за хората, които имат нужда и са зависими от нея, но и към създаването на социални компетенции и умения, чрез които те да бъдат активни, защитавайки правата си.

Приетият от народните представители закон за социалните услуги допълва комплекта от общо три закона, които, според министър Петков, ще гарантират спазването правата на хората с увреждания.

Една от големите цели на регламента е да се гарантира, че всички ще имат равен достъп до различни видове услуги. Това може да се осъществи не само като достъпът до тях бъде облекчен, но и като голяма част от тях са безплатни, като се поеме ангажимент, че мрежата от тях ще бъде развита и те ще бъдат част от националната карта. Когато тя бъде факт, в планирането и създаването на услуги ще има ред и те със сигурност ще са съобразени с това, от което хората имат необходимост.

Не на последно място социалният министър посочи, че другата важна задача на реформата е услугите да бъдат с много високо качество. И напомни, че за целта ще има специална наредба със стандарти за организацията и управлението на услугите и с изисквания за квалификацията, професионалното развитие и ефективността на работещите в сферата.

Последното е важно, защото основният двигател са специалистите. Бисер Петков уточни, че за тях се въвеждат обучения, стандарти за натоварването им и за заплащането.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниАнкетиОрганизацииПсихологияЛайфстайлЛюбопитноНормативни актовеСнимкиЗдравни съвети