Начало Социални грижи Трудова ангажираност Трудова медицина, превенция и условия за живот Реализация на програмата за профилактика и рехабилитация за 2016 година

Реализация на програмата за профилактика и рехабилитация за 2016 година

Реализация на програмата за профилактика и рехабилитация за 2016 година - изображение

Кодексът за социално осигуряване е административният акт, в който заинтересованите български граждани биха могли да открият информация, касаеща отпускането на финансова подкрепа за профилактика и рехабилитация за настоящата календарна година, а Националният осигурителен институт (НОИ) е институцията, която ни информира, че изпълняването на тази програма стартира на 31 март за 2016 г.

И така, финансовата сума, предвидена от страната ни за профилактика и рехабилитация, както и нейната реализация може да се открие в Закона за бюджета на ДОО (допълнително обществено осигуряване) за 2016 г. Тя е в рамките на 17 902 942 лева. През 2016 година за получаване на този вид подпомагане са одобрени около 44 700 души.

Осигурителният институт е поел разноските за 10 дни, като в цената влиза цялата сума за нощувките и частична помощ за храна (5 лв. на ден от престоя). Всеки одобрен за програмата може да ползва до четири основни диагностични и терапевтични процедури на ден. Българската институция е подписала договори общо 17 юридически лица, управляващи 47 заведения, изпълняващи програмата.

Правото да се възползват от финансовата подкрепа за профилактика и рехабилитация имат българите, осигурени за общи заболявания, майчинство и/или злополуки на работното място и професионални заболявания. За тези лица трябва да са внесени или дължими осигурителните вноски за времевия период от шест последователни месеца, предхождащи този, през който ще се проведе рехабилитацията. Болестите на тези хора следва да са диагностицирани, уточнени, а личният им лекар следва да е установил необходимост от провеждането на рехабилитация към моменти на ползване на паричната помощ.

Друга група граждани, които могат да се възползват от програмата, са българите получаващи пенсия за инвалидизация. Необходимото условие, на което трябва да отговарят е да не са достигнали възрастта за получаване на правото за пенисионно възнаграждение за осигурителен стаж и възраст, а срокът на инвалидизацията в експертното медицинско решение да не е изтекъл. Освен това общопрактикуващият медик трябва да е констатирал необходимостта от провеждането на рехабилитация към периода на ползването на финансовата подкрепа.

Детайлите, касаещи конкретните условия за ползването на този програма, изпълнителите на дейността, нужните документи и болестите, за които се провежда профилактиката и рехабилитация може да откриете тук и тук.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНормативни актовеСоциални грижиНовиниЛеченияЛюбопитноИсторияЗдравни съветиСпортОрганизацииХранене при...ИнтервютаПсихологияСнимкиЛайфстайлАнкетиРецептиСтатистически проучванияЗаведенияОбразованиеСпециалистиАлт. медицинаКлинични пътеки