Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Ранното детско развитие беше отново във фокуса на вниманието на среща в МТСП

Ранното детско развитие беше отново във фокуса на вниманието на среща в МТСП

Ранното детско развитие беше отново във фокуса на вниманието на среща в МТСП - изображение

Законодателството, свързано с ранното детско развитие обсъдиха заместник социалният министър Росица Димитрова и Емили Барон, директор на Института RISE във Вашингтон. В срещата се включиха още представителите на Националната мрежа за децата, на социалното ведомство, Агенцията за социално подпомагане и ДАЗД.

За пореден път Росица Димитрова подчерта, че приоритет в политиката на ведомството, което представлява, е точно ранното детско развитие и припомни, че действат активно заедно с партньорите си от министерствата на здравеопазването и образованието по създаването, приложението, мониторинга и контрола на социалните услуги и подкрепата за децата и семействата.

Важните акцент по време на срещата беше и осъщественото до момента. Заместник социалният министър разказа за създадения със средства от Световната банка комплексен интегриран здравно-социален и образователен модел, чрез който се осъществява подкрепата на деца до 7 години и техните семейства и който функционира в 66 общини у нас. Според Росица Димитрова именно с началото на проекта преди осем години е даден ясен знак от страна на правителството, че поставя акцент върху ранната детска интервенция (система от професионални услуги за деца от раждането до 3 години, които имат проблеми – изостават в развитието, имат увреждания, социални и емоционални затруднения, атипично поведение). Тези услуги в момента се финансират от ОП „Развитие на човешките ресурси“. 

Представяйки опита на страната ни в тази област заместник-министър Димитрова заяви, че интегрираният модел се разширява и обхваща още и Центровете за обществена подкрепа. Тя припомни, че предстои увеличаването на дейностите, които се осъществяват в Центровете за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания и Дневните центрове. Това на практика ще превърне тези институции в комплексни центрове за интегрираната подкрепа.

От своя страна д-р Барон, която е експерт в областта на ранната детска интервенция, даде висока оценка на дейностите и най-вече на професионалистите, които работят с деца у нас. Тя подчерта още нуждата от непрекъснато обучение на екипите в контекста на новостите и възможностите за професионалното им усъвършенстване.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияНовиниСнимкиСоциални грижиАнкетиЛайфстайлЛюбопитноЛеченияОрганизацииНормативни актовеСпециалистиЗдравни съвети