Начало Социални грижи Репродуктивност Осиновяване Разходи на осиновителите при процедура по международно осиновяване

Разходи на осиновителите при процедура по международно осиновяване

Разходи на осиновителите при процедура по международно осиновяване - изображение

Процедурата по международно осиновяване осигурява появата на връзка, каквато би била тази между родители и тяхното дете. Двойките, осиновяващи български деца, са главно от Италия, САЩ, Канада, Франция.

В България на този етап все още има предразсъдъци относно двойките, имащи репродуктивни проблеми или осиновяващите деца. Поради ред причини, чуждестранните осиновители приемат доста по-либерално процедурата осиновяване и са склонни да го приемат, без да поставят граници като различен етнически произход или увреждания на детето. В немалко случаи това отношение е шанс за децата с различни проблеми да получат адекватно лечение и грижи. Очаква се извършените международни осиновявания да дадат друг облик и на самата процедура по осиновяване в България.

За да бъде легитимна процедурата по международно осиновяване чуждестранните осиновители трябва да се свържат с акредитирани от Министерство на правосъдието лицензирани агенции по международно осиновяване. Тези акредитирани организации предоставят на Министъра на правосъдието на всеки шест месеца доклад за осъществяваната за периода на посредничество дейност. С такива организации се свързват международните осиновители, желаещи да осиновят дете. Процедурата се счита за започнала след превеждането на определена такса.

Разходите по процедурата международно осиновяване включват следните пера:

1. Възнаграждение за посредничество - максималната тарифа е до 10 000 евро и включва държавните такси според тарифата към Закона за държавните такси. Те са свързани с подаването на молба за съгласие от Министъра на правосъдието.

 2. Подаване на молба до Софийски градски съд за разрешение на осиновяването на български гражданин от чуждестранен поданик.

 3. Получаване на преписи от решения по производството.

 4. Получаване на Удостоверение по чл.23, ал.1 от Конвенцията за защита на децата и съдействие при международното осиновяване в съответствие на осиновяването според Конвенцията.

 5. Възнаграждение за процесуалния адвокат пред Софийски градски съд.

 6. Разходи за транспорт и престой на осиновителите в България за посещението на подходящото място на детето подлежащо на осиновяване.

 7. Разходи за престой в хотел от категория 3 звезди за 5 нощувки, който осиновителите - предпочитат. Включва се пълен пансион.

 8. Осигуряване на превозно средство от фондацията - транспортни разходи.

 9. Транспортиране при подходящи условия, гарантиращи безопасността на детето до българската граница и предоставяне на осиновителите му.

 10. Възнаграждение за съвети от специалисти като педагог, психолог, лекар, стоматолог по евентуално възникнали проблемни ситуации във връзка с протичането на процеса на осиновяване;

 11. Получаване на одобрение на детето за:

 -напускане на Република България;

-влизане в приемащата страна;

-пребиваване в приемащата страна;

 12. Обработване на данните след финализирането на процедурата по международно осиновяване и навременното представяне в Министерство на Правосъдието в законов срок от две години.

 13. Такса за превеждането на български език на документи от осиновяващите и заверката им от Консулския отдел при Министерство на Външните работи на Република България от оторизиран преводач;

 

 

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниНормативни актовеСнимкиЛайфстайлАнкетиЛюбопитноКлинични пътекиСпортИстория