Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Равнището на безработица в България е под средното за Европа

Равнището на безработица в България е под средното за Европа

Равнището на безработица в България е под средното  за Европа - изображение

Нивото на безработица в страната е 6% и е под средното за Европа, по-ниско е дори при сравнение с времето преди икономическата криза. Това заяви по време на представянето на доклада за България в рамките на Европейския семестър заместник социалният министър Зорница Русинова, която подчерта, че през последните три години се наблюдава устойчивост на пазара на труда.

От социалното ведомство отчитат намаляване на нивото на безработица сред младите, както и в големите градове. В същото време проблемът продължава да е сериозен за хората, които са трайно безработни. Един от начините да се преодолее този сериозен проблем е новата схема „Работа“. Тя ще осигури заетост на близо 10 000 мъже и жени и е насочена към общини, където безработицата е най-висока.

Целта на новата инициатива е да бъде осигурена заетост за хора, които повече от една година не могат да си намерят работа. Идеята е местните предприемачи да им осигурят заетост. Зорница Русинова информира, че през настоящата година триста милиона лева от ОП „Развитие на човешките ресурси“ ще бъдат разпределени за подкрепа на работодатели, които да квалифицират и преквалифицират своите работници и служители. Така се отговаря и на другия сериозен проблем, свързан с уменията на работещите и повишаването на компетентностите им.

Действията на ведомството, насочени към интеграцията на трудовия пазар и борбата със скритата заетост, са по-ефективен начин за справяне с предизвикателствата, в сравнение с номиналните социални плащания, убедена е Зорница Русинова.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg

Още по темата:

0.0, 0 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиАнкетиНовиниЗдравни съветиЛайфстайлНормативни актовеЛюбопитноОрганизацииСпорт