Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Равнището на безработицата през август е 5,6 %

Равнището на безработицата през август е 5,6 %

Равнището на безработицата през август е 5,6 %  - изображение

Агенцията по заетостта отчита ниво на безработицата през август от 5,6 %. В края на месеца са регистрирани общо 183 962 безработни. Данните показват, че в сравнение със ситуацията преди година, хората без работа са намалели с 15,8 %. През август нови регистрации са направили 22 189 души, а от тях 1416 са били неактивни на пазара на труда, т.е. нито са учили, нито са търсили работа.

От началото на годината специалистите от бюрата по труда са активирали близо 42 000 души чрез различни инициативи.

От Агенцията съобщават още, че през отминалия месец работа са започнали 15 764 граждани.

Благодарение на активните мерки за насърчаване на заетостта 2893-ма работят по схеми на ОП „Развитие на човешките ресурси“ и по програми и различни мерки.

В обучения за нова квалификация са включени 923 безработни българи, а основните професии, за които те се обучават, са в сферата на строителството, озеленяването, здравните грижи и подпомагането на възрастни.

18 024 работни места са заявили през август работодателите, а по-големият дял от тях ( 64,4% )се пада на частния сектор. Продължава тенденцията най-много да се търсят хора за преработващата промишленост – 22,1%, следват ги областта на административните дейности – 17,7%, на образованието -16%, на търговията – 12% и на строителството -6,2%.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: az.government.bg
Снимка: blogs.lexpress.fr

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛюбопитноАнкетиЛайфстайлПсихологияНовиниЗдравни съветиСнимкиТестовеФизиологияОрганизацииНормативни актовеАлт. медицинаИсторияЛечения