Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Работодатели и работници да плащат поравно осигурителните вноски, предлагат от АОБР

Работодатели и работници да плащат поравно осигурителните вноски, предлагат от АОБР

Работодатели и работници да плащат поравно осигурителните вноски, предлагат от АОБР - изображение

Асоциацията на организацията на българските работодатели представи на пресконференция приоритети си за 2019-а. В нея се включиха оглавяващите АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ.

Разпределението на приоритетите е в областите, свързани с подобряване на бизнес климата в страната, бързото решаване на проблема с човешкия ресурс и цялостна реформа в енергетиката.

Кодексът на труда в страната ни е на ниво „Индустрия 2“, а ние сме на ниво „Индустрия 4“ и затова са нужни промени в трудовото законодателство, коментира председателят на АИКБ Васил Велев. Една от тях е в договорите да бъдат записвани нетната заплата и общия разход за труд, в който са включени всички осигуровки, които са разпределение поравно между работодателя и работещия, както още и данъчните разходи. Това ще бъде стъпка напред към осигуряването на прозрачност, смята бизнесът.

Васил Велев насочи вниманието още и към факта, че в момента у нас 100 пенсионирани биват заменени на пазара на труда от 62 нови работещи, което е сигурен знак, че ресурсът намалява. Една от идеите на бизнеса е да бъде издадена карта за достъп до българския трудов пазар и да бъдат разширени функциите на Агенцията по заетостта по отношение на гражданите от трети страни, които да работят у нас.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов свързва възможността за просперитет с наличието на електронно правителство, липсата на което определи като основен дефект на икономическата и политическата среди. Сред другите теми в изказването му бяха възможностите за разширяване на принципа по който действа обратното начисляване на ДДС, за да бъдат предотвратени данъчните измами, както и намаляването с 5% на налога върху доходите на едноличните търговци.

Радосвет Радев насочи вниманието към цифровизацията в индустрията. Председателят на Стопанската камара подчерта, че страната губи конкурентни позиции както заради неадекватните административни процедури, така и заради тежките регулации. Той припомни, че работодателите у нас са ощетени с 876 000 000 лв. Причината е в антикризисната мярка, въведена временно, но продължила да действа вече десетилетие, при която работодателят изплаща първите три дни за временна нетрудоспособност.

Оглавяващият КРИБ Евгений Иванов констатира, че сивата икономика продължава да бъде наказание, а контролът не е достатъчен. Говори още за нуждата от по-бързото влизане в Шенген и от нов закон за енергетиката.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: bica-bg.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниАнкетиЗдравни съветиЛайфстайлСтатистически проучванияОрганизацииНормативни актове