Начало Социални грижи Трудова ангажираност Видове трудова заетост Работещите на 27.12.2017 г. – със заплащане като в почивните дни

Работещите на 27.12.2017 г. – със заплащане като в почивните дни

Работещите на 27.12.2017 г. – със заплащане като в почивните дни  - изображение

Кодексът на труда е административният акт, регламентиращ кои са официалните празници в страната ни. Те са разписани в чл. 154, ал. 1. Втората алинея на същия член гласи, че "когато официалните празници по ал. 1, с изключение на Великденските, съвпадат със събота и/или неделя, първият или първите два работни дни след тях са неприсъствени".

Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда" информира заинтересованите лица по въпроса как следва да се заплаща трудът, положен на Коледните и Новогодишните празници, за да улесни потребителите си.

Административният акт ни "казва", че празничните дни за Коледните празници са 24, 25 и 26 декември 2017 г. А 27 декември 2017 г. е обявен за неприсъствен ден. Това е така, защото 24-ти съвпада с почивен ден (датата е неделя). Като празничен ден е "зачислен" и първи януари, който се пада в понеделник.

Питали ли сте се как ще се заплати трудът на хората, на които се налага да работят на 27 декември (макар че денят е неприсъствен)? Тази дата е съотносима с трудовото заплащане в (обикновените) почивни дни. Освен това, размерите, с който следва да се увеличи дневното работно възнаграждение, зависят от два фактора. Първият е начинът, по който се отчита на работното време на лицето – дали той е подневен или сумиран. Вторият фактор - дали човекът се труди на ненормиран работен ден.

Въпреки това, във всички случаи – без значение от метода на отчитане на работното време – свършеното по време на официални празници, следва да се заплати с минимум 100% увеличение.

Начинът за отчитане на работното време – подневен или сумиран, както и дали човекът се труди в условия на ненормиран работен ден, има значение при плащането на извънреден труд, положен в празничните и почивните дни.

Ако работното време се отчита подневно или хората се трудят на ненормирано работно време, свършената работа в празнични дни винаги се приема като извънредна и също следва да се плаща със 100% увеличение. Така служителите трябва да получат повишение на дневните си възнаграждения в четворен размер (това е удвоеният размер на трудовата заплата за работа на официални празници и удвоеният размер за свършеният извънреден труд). Работата за тези българи в почивните дни и в конкретния случай с неприсъствения 27 декември - също се третира като извънреден труд. За този дата възнаграждението се увеличава с минимум 75% - това е само за изработения извънреден труд.

При сумираното отчитане на работното време извънредният труд се плаща с 50% увеличение, но той се превежда едва в края на отчетния период, ако е отчетено полагането на такъв. В този смисъл, самата работа в празничен и почивен ден не означава непременно полагане на извънреден труд. По тази причина той не се плаща увеличен. Работата на официални празници за служителите с въведено сумирано изчисляване на работното време се заплаща в размер не по-малък от удвоения размер на трудовото им възнаграждение (това са не по-малко от две надници). За работещите по график със сумирано изчисляване на работното време на неприсъствения 27 декември, законът е предвидил увеличение на заплащането.

По статията работи: Виктория Милова

Източник: www.gli.government.bg/page.php

Снимка: www.Suburban Simplicity

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиАнкетиНовиниЛайфстайлЛюбопитноОрганизации