Начало Социални грижи Репродуктивност Осиновяване Процес на осиновяване

Процес на осиновяване

Процес на осиновяване - изображение

Според ВАС (Върховен административен съд) процесът на осиновяване би могъл да се дефинира като създаване на оптимални условия на живот и родителска грижа, при които децата ще се развиват и възпитават най-добре. Според семейния кодекс (СК) осиновяване се допуска само ако е в интерес на осиновявания.

Волеизявлението за осиновяване може да се регистрира в общо заведение по избор (домове за деца и интернатни училища подчинени на Министерства на образованието, на здравеопазването, на труда и социалната политика).

Решение за осиновяване се взима от съдебната институция след предварителното запознаване със становището на прокурора и социален работник (за чуждестранните граждани се изисква съгласие от Министъра на правосъдието за осъществяването на осиновяване в български съд).Важно условие, за да се осинови дете е то да има поне една навършена година, да се отглежда в обществена институция (за извършване на международно осиновяване, а също и най-малко три декларации от български граждани, които съдържат отказ за осиновяването на определеното дете).

Условия, на които да отговарят българските граждани:

1. Да имат навършени 18 години.

2. Да бъдат правоспособни (да не са заболели от психическо заболяване).

3. Да не са загубили възможността да упражняват родителски права.

4. Да съществува възрастова разлика между осиновяващия и осиновяващото се дете, която да най-малко 15 години.

Осиновяване съгласно националното законодателство:

Според Върховния административен съд основна задача на осиновяването е даването на възможност на децата, които поради различни обстоятелства са лишени от родителска грижа, да бъдат възпитавани и отглеждани при условията, които единствено семейството може да предостави; да създаде връзка, която да е идентична на тази между родител и дете, нужно е обезпечение на интересите на детето (чл.59 от СК).

Принципи на осиновяването:

1. Принцип на особена закрила на семейство, майчинство и децата (чл.14 от СК). От това произтича и задължението на държавата и обществото да гарантира тази особена закрила с помощта на правната система.

2. Равенство между родените деца в брака, извън него и осиновените.3. Грижа и съдействие между членовете на семейството.

Правна страна на осиновителния процес:

- правоотношението между две лица, наподобяващо връзката между родители и деца;

Изисквания от закона относно качествата на осиновявания:

1. Възрастта му да е под 18 години.

2. Да не бъде осиновен от друго лице.

Изключение от тези Ограничения се полагат при повторно осиновяване:

1. Прекратяване на предишно осиновяване по съответния съдебен ред.

2. Повторно осиновяване от съпруг(а) на осиновяващия.

Изключения от условието за 15 възрастова разлика във възрастта:

1.В случаите, в които съпругът осинови рождено дете на своя съпруг.

2.В случаите, в които осиновяването е извършено от двамата осиновители и за единия разликата е налице.

Съгласието на родителите на детето, подлежащо на осиновяване не се налага за осиновяване, в случай че те не са потърсили своето дете в рамките на една година, счетен от датата, на която е трябвало да го вземат.

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСоциални грижиАнкетиЛюбопитноНовиниПсихологияИсторияНормативни актовеКлинични пътекиЗдравни съветиСнимкиОрганизацииЗаведенияСпециалистиЛеченияБотаникаСпортГеографияПроизводителиРецептиИнтервютаХранене при...Алт. медицинаТестовеОбразованиеИзследвания