Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Процеса на деинституционализация обсъдиха представители на МТСП и фондация „ОУК“

Процеса на деинституционализация обсъдиха представители на МТСП и фондация „ОУК“

Процеса на деинституционализация  обсъдиха представители на МТСП и фондация „ОУК“ - изображение

Процеса на деинституционализация обсъдиха заместник социалният министър Росица Димитрова, Елеонора Лилова, която е начело на Агенцията за закрила на детето и представителят на международната фондация „ОУК“ Джейн Уорбъртън.

Фондацията се ангажира с програми, насочени към закрила на детето, превенция на насилието и деинституционализацията. Според Джейн Уорбъртън страната ни е отбелязала сериозен прогрес по отношение на реформата на институционалната грижа.

От своя страна Росица Димитрова припомни историята на процеса, започнал преди осем години и разказа, че в следващите предстои създаването на 23 центъра за обществена подкрепа, 27 за помощ на деца с увреждания и техните семейства и 16 за малчугани с тежки множествени увреждания. Ще бъдат изградени още 28 преходни и 17 наблюдавани жилища, 20 центъра за специализирана грижа за деца с увреждания, които се нуждаят от постоянни медицински грижи, 10 центъра за настаняване от семеен тип. Над 33600 души годишно ще се възползват от патронажна грижа.

По време на срещата Елеонора Лилова изрази мнение, че трябва да бъдат организирани допълнителни обучение за социалните работници, за да се запознаят те с опита на колегите си от другите страни.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиОрганизацииНовиниАнкетиЛюбопитноНормативни актовеЛайфстайл