Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Проучването за потребностите на работодателите продължава до 17 септември

Проучването за потребностите на работодателите продължава до 17 септември

Проучването за потребностите на работодателите продължава до 17 септември - изображение

Агенцията по заетостта започна второто проучване сред работодателите за нуждата им от работници. И този път целта е да се получи информация за търсените от бизнеса през следващата година професии, умения и компетентност на служителите, които са им нужни.

В първото проучване, което се проведе през февруари, се включиха 5012 различни по вид, икономическа дейност и големи организации и фирми от публичния, частния и неправителствения сектор. Анализът показва, че работодателите търсят хора със средна и висока професионална квалификация. 97 % от всички са категорични, че най-важното изискване при подбора на кадрите е тяхната мотивация и отговорност към работата, независимо от наличието на опит или компетенции. Почти същият процент от работодатели определят позитивните личностни качества като изключително важни. В същото време половината от всички, включили се в анкетата, твърдят, че предишният опит е много важен.

Две трети от анкетираните могат да осигурят обучение на работното място, а малко повече от половината са в състояние да предложат стаж под ръководството на наставник и обучение за по-висока квалификация. В същото време много нисък процент от работодателите подкрепят териториалната мобилност. Само една пета биха осигурили служебен транспорт, а 30% биха поели частично разходите за междуселищно пътуване на персонала си.

Данните от анкетата показват още, че в следващите три до пет години ще има нужда от работници в шивашката промишленост, шофьори, продавачи, учители, лекари, медицински сестри, счетоводители, готвачи, сервитьори и IT специалисти.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: az.government.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниЗдравни съветиЛайфстайлАнкетиНормативни актовеОрганизацииЛюбопитноСпорт