Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Протестът на майките продължава

Протестът на майките продължава

Протестът на майките продължава - изображение

Ефективните протестни действия на майките ще продължат. Причината е очевидна и тя е, че срокът, поставен от тях отмина, но реално нищо не се промени.

Вчерашната среща с народните представители и трима от министрите в кабинета „Борисов“ – на здравеопазването, на труда и социалната политика и на образованието, не само не провокира дискусия и първи стъпки за решаване на проблемите, но на практика ги задълбочи. Майките на деца с увреждания напуснаха срещата разгневени, засегнати и унижени и заявиха категорично, че протестите им продължават и ще са ефективни.

За пореден път жените бяха категорични, че не става дума за пари, нито е тяхна работа да разпределят прословутите 150 000 000 лв., а затова ще има ли реформа.

„Може би искаме реформа, която не можете да направите“, категорична беше Мая Стоицева, която обобщи в едно изречение всичко. Тя беше категорична, че не са имали големи очаквания, но определи като откровена подигравка факта, че и на тази среща не се предлага нищо реално.

От първи юни, когато започнаха протестите до настоящия момент майките на деца с увреждания показаха категорично, че за тях няма нищо по-важно от реалните действия, които ще доведат до реформа, а не размахване на голи обещания и милиони. През всичките тези месеци те усетиха пълното неглижиране, безразличие и още по-лошо лицемерното заиграване с мъката, болката и страданието им. Те обаче устояха въпреки всичко, не позволиха да бъдат яхнати от нито една политическа партия, не се хванаха и на добре познатата и толкова експлоатирана от управляващите формула „разделяй и владей“. Показаха, че каузата е всичко за тях и ще се борят за нея докрай.

В същото време социалният министър отново каза, че няма как да посочи конкретна дата, но се надява до средата на октомври законът за хората с увреждания ще бъде внесен в парламента.

От своя страна омбудсманът призова усилията да бъдат насочени към онова, което е реално осъществимо. В случая това е приемането на законите за хората с увреждания и за личната помощ. Мая Манолова подчерта, че са нужни компромиси и уточни, че носи със себе си две папки, в които са вариантите на двата закона и според нея те биха удовлетворили всички страни.

Автор: Гергана Караилиева
Снимка: m.dir.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниСнимкиЛайфстайлЛюбопитноСпортАнкетиПсихологияАлт. медицинаЗдравни съветиИсторияХранене при...