Начало Социални грижи Репродуктивност Бременност, раждане и родителство Проследяване на бременност с рисков фактор

Проследяване на бременност с рисков фактор

Проследяване на бременност с рисков фактор - изображение

Проследяването на състоянието на бременни жени с висок рисков фактор продължава и известно време и след раждането. Първото посещение в дома на жената се провежда непосредствено до 24 часа след изписването от родилното отделение. Извършва се общ преглед на състоянието на майката. След това се измерва артериалното кръвно налягане, преглеждат се млечните жлези. Медикът предлага здравни напътствия и обучение относно правилните техники на кърмене, различните схеми на хранене хигиенни грижи за гърдите.

При наличие на определени индикации, в рамките на 42-ри ден след раждането се издава медицинско направление за изследване на хемоглобин, еритроцити, левкоцити, хематокрит, СУЕ, урина.

Бременни жени с констатирани дадени рискови фактори са обект на диспансеризация от специалистите по акушерство и гинекология и репродуктивна медицина. Освен рутинно наблюдение на бременността на тези жени се осигуряват и допълнителни изследвания и консултации.

Възраст на родилката над 34 години

При тях обема на действия, извършващи се от специалистите е същият какъвто е при наблюдението на нормално протичащата бременност. Към това се прибавят и още две акушерски ехографии, преглед с цел пренатална диагностика. Провежда се заедно с акушер-гинекорог и генетик. Необходими са и изследвания за серумен скрининг за алфа-фето протеин и бета ЧХГ в периода от осма до шестнадесета гестационна седмица.

Възрастта под 20 години налага обем от дейности, които се извършват от специалистите и са идентични с тези при нормално протичаща бременност е същият както при наблюдение на нормално протичаща бременност. Допълнително се налага да се извърши още една акушерска ехография през 28 – 32 гест. Седмица. Жената се изследва веднъж през срока на бременността за хламидии.

Кръвно групова несъвместимост с биологичния баща (по АBО или Резус)

Обемът на действия, извършващи се от специалистите е същият както при наблюдение на нормално протичаща бременност. Допълнително трябва да се проведе още една ехография през 28 – 32 гест. седмица. Жените се изследват за алоеритроантитела чрез аглутинационен или ензимен метод или индиректен антиглобулинов (Coombs) тест с поливалентен антиглобулинов серум.

Това се случва:

- от 9 -12 г.с. – за жени, имащи предишни спонтанни аборти, мъртвородени деца, раждания на деца с хемолитична болест на новороденото поради изоимунизация, при случаите на констатирани антитела при предшестващи бременности, при предстоящи инвазивни пренатални изследвания;

- от 17-20 г.с – за жените с необременена акушерска анамнеза и отрицателен Резус фактор;

- От 26-28 г.с. – за жените с отрицателен Резус фактор, на които при първоначалното изследване не са били открити антитела. Към тези случаи се прибавят и бременните с висока опасност от развитие на диабет, предишни раждания на големи деца, предишни мъртвородени деца, фамилна обремененост от диабет, нарушения във въглехидратния толеранс, раждане на дете с малформации, наличие на глюкозурия, повишени нива на кръвна захар над 6,5 ммол/л.

- след 28 г.с. следва преглед от специалист по ендокринни заболявания и заболявания на обмяната се провежда веднъж при първо посещение, при необременени от 24 до 28 г.с. е редно това да се случи още веднъж;

Проследяване на бременност с други рискове:

1. Рискове, причинени от външни причини (обезитас, недохранване, семейно обременяване, обременяване от гледна точка на акушерската анамнеза, социални проблеми).

2. Рискове, произтичащи от друг вид външни фактори (йонизиращи лъчения, вибрации, лекарства, контакти с причинители на инфекциозни болести, тежка работа)

Другите основни действия са същите както при нормално протичаща бременност. Трябва да се има предвид, че допълнително трябва да се проведе още една ехография през 28 – 32 гест. седмица.

При първата консултация се провежда изследване за токсоплазмоза – при жените, имащи спонтанни аборти и мъртвородени деца. В случай, че бременната е контактувала с болни от рубеола е наложително да се направи серологично изследване за рубеола до седми лунарен месец.

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСоциални грижиКлинични пътекиНовиниСнимкиСпортЛайфстайлЛеченияНормативни актовеПсихологияЗдравни съветиХранене при...БотаникаИсторияАлт. медицинаНаучни публикацииВидеоПатологияЗдравни проблемиФизиологияИзследванияПроизводителиСпециалистиИнтервюта