Начало Социални грижи Социална защита Социални осигуровки Промяна на вида осигуряване – до края на първия месец от 2018 г.

Промяна на вида осигуряване – до края на първия месец от 2018 г.

Промяна на вида осигуряване – до края на първия месец от 2018 г. - изображение

Националната агенция по приходите припомня на заинтересованите самоосигуряващи се лица, че до края на първия месец от 2018 г. ще имат възможността сменят вида на осигуряването си. Именно лицата, които се самоосигуряват задължително във фонд "Пенсии" на Държавното обществено осигуряване, имат възможността по свой избор да започнат да се осигуряват и във фонд "Общо заболяване и майчинство".

Българите, избрали да внасят дължимите осигурителни суми и във фонда "Общо заболяване и майчинство", ще имат възможността да се възползват от осигурените социални рискове (като в това число не са включени трудовите инциденти, професионалните заболявания и безработица) от ДОО.

Друг вариант е внасянето на осигурителните суми на по-нисък процент за инвалидизация вследствие на общо заболяване, старост и смърт на осигуреното лице. При тази възможност обаче, припомнят експертите на НАП, лицата, които се самоосигуряват, няма да имат правото да ползват компенсации в някои ситуации (например т. нар. "майчински", както и при бременност и раждане).

Самоосигуряващите се български граждани имат възможността да сменят вида на осигуряването си в рамките на първия календарен месец от всяка година. Единственото необходимо условие е да се подаде декларация по образец от изпълнителния директор на приходната агенция. Както стана ясно по-горе – крайният срок за действие е до 31 януари на дадената година.

В рамките на 7 дена от старта или от възобновяването на работната дейност самоосигуряващите се граждани имат възможност да решат към кой вид осигуряване да се придържат, подавайки декларация по утвърден образец в компетентната териториално подразделение агенцията по приходите. Ако стартиралата или възобновената трудова дейност бива прекъсната в определен период от календарната година избраният и деклариран вид осигуряване няма как да бъде променен.

Заинтересованите лица, които желаят да се информират или искат да се консултират относно попълването на данъчните или осигурителните си декларации имат възможност да разговарят с експерт на НАП на телефон 0700 18 700.

По статията работи: Виктория Милова
Източник: www.nap.bg
Снимка: www.TVN.BG

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниОрганизацииАнкетиСтатистически проучванияСнимкиНормативни актове