Начало Социални грижи Социални услуги и потребители Възрастни хора Промени във възрастта за ранно пенсиониране

Промени във възрастта за ранно пенсиониране

Промени във възрастта за ранно пенсиониране - изображение

Пенсионната възраст в България от 01.01.2014 година бива замразена, като това важи единствено за хората, които работят в трета категория труд, която е най-масова. Ангажираните лица в първа и втора трудова категория се съобразяват с досегашните правила при пенсиониране.

До 31.01.2014 година хората, работили в продължение на 10 години според утвърдените условия на първа трудова категория и 15 години според заложените условия на втора трудова категория може да се пенсионират, стига да имат 48 (при жените) и 53 (при мъжете) години при първа трудова категория. На 53 годишна възраст за жените и 58 годишна възраст за мъжете, работещи по втора трудова категория имат право да се пенсионират българските граждани, имащи сбор от осигурителен стаж и възраст 94 (за жените) и 100 (за мъжете). Това е в съгласие със съдържанието на Чл.4, Ал. 1 от Преходните и заключителни разпоредби на Кодекса за социално осигуряване, уреждащи правото на ранно пенсиониране на лицата, полагащи труд от първа или втора категория.

 

 

В случаите, при които до 31.12.2014 г. трудовият договор на хората, работещи по условията на Чл. 104, ал. 3, се прекрати на основание Чл. 328, Ал. 1, т. 1 и 2 от Кодекса на труда, те имат право да бъдат пенсионирани не по-рано от навършване на 45-годишна възраст (в случай че сборът от натрупания осигурителен стаж и възраст е равен на 90, а също имат и 10 годишен осигурителен стаж). Той трябва да е  натрупан според условията на Чл. 104, ал. 3 и Чл. 4, ал. 3 от ПЗР на КСО.

Стажът от първа трудова категория допълва този от втора категория без превръщане според Чл. 7 от преходните и заключителни разпоредби на Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, касаещ правото на пенсия (по Чл. 4 от ПЗР на КСО).

Когато лицето е натрупало осигурителен стаж, който е от различни трудови категории, то стажът от първа и втора може да се превърне в осигурителен стаж от трета категория. Трябва да се има предвид, че тригодишен осигурителен стаж от първа трудова категория или четири години стаж от втора трудова категория следва да се зачитат като пет години стаж от трета категория.

Още по темата:

4.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛайфстайлЛюбопитноПсихологияСнимкиНовиниАнкетиИсторияСпортЗдравни съветиОрганизацииРецептиХранене при...БотаникаФизиологияНормативни актовеЛеченияГеографияПроизводители