Начало Социални грижи Социална защита Пенсионно осигуряване Проект изменението на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2017 г.

Проект изменението на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2017 г.

Проект изменението на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2017 г. - изображение

Факт е утвърденият проект на НОИ, касаещ изменението на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2017 г. Тази мярка е предприета от Надзорния съвет на осигурителния институт (НОИ), тъй като чл. 10 от административния акт, фиксиращ минималната сума на пенсионното възнаграждение за натрупан стаж и достигната възраст за страната, е променен.

Предвидено е след 01.06.2017 г. минималната пенсия да се увеличи от 161,38 лв. на 180 лв. Реално, повишението е в рамките на 11,5 %. Така, след 01.10.2017 г. сумата ще достигне до 200 лв., а това са 11,1 %. Вследствие на гореспоменатото изменение със същите проценти следва да се променят и минималните размери и на другите видове пенсионни възнаграждения за трудови дейности. Те се сумират процентно от минималните пенсии за стаж и възраст. Такива, например, са пенсионните възнаграждения за инвалидизация вследствие на общи заболявания, тези за инвалидизация поради трудови инциденти и професионални болести, както и наследствените пенсионни възнаграждения. Общата сума на финансите, предвидени за това двуетапно повишение на минималните пенсии за стаж и възраст се равнява на около 100 млн. лв. за 2017 година.

Надзорният съвет на осигурителния институт утвърждава и проект на Постановление на Министерския съвет. Той определя изчислението на новите размери на социалните пенсии за старост. Така, след 01.07.2017 г. пенсията на най-възрастните българи ще нарасне от 118,14 лв. на 120,98 лв. Вследствие на тази предложена промяна следва да нараснат и пенсиите, несвързани с трудова дейност. Това са пенсионните възнаграждения за военна, гражданска, социална инвалидизация и персоналните пенсии. Ще бъдат променени и пенсионните надбавки, определящи се процентно от социалната пенсия за старост.

Източник и снимка: noi.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиАнкетиНовиниОрганизацииЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съвети