Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Проектът на закона за хората с увреждания е имитация на реформа

Проектът на закона за хората с увреждания е имитация на реформа

Проектът на закона за хората с увреждания е имитация на реформа - изображение

Омбудсманът Мая Манолова е категорична след обсъжданията в работната група, че проектозаконът за хората с увреждания имитира реформа. „За съжаление освен имитация на промяна има и подмяна на обещанията, които бяха дадени“.

Според омбудсмана проектът повтаря на 70% сегашния закон, а още по-неприятното е, че част от текстовете вместо по-добри са станали значително по-лоши.

Мая Манолова е категорична, че смисълът на Конвенцията за защита правата на хората с увреждания е в индивидуалната оценка и подход към всяка отделна личност. В проекта не е ясно как точно ще се извърши тази оценка, нито е ясно кой ще го стори. Не се променя нищо и по отношение на направленията, по които тези хора ще получат подкрепа вследствие на оценката. Те са същите като в стария регламент.
За пореден път тя припомни, че хората настояват не да получат пари, а изделието или помощното средство, от което имат реална нужда.

Сред другите неясноти е и тази, свързана с финансовата подкрепа. Не на последно място в проекта на министерството личната помощ фигурира само в едно неясно изречение и това при наличието на внесен от Манолова и протестиращите от месец и половина майки законопроект за личната помощ.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: ombudsman.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиСпортНовиниЛайфстайлЛюбопитноСнимкиАнкетиАлт. медицинаНормативни актовеИстория